SKANDAL TRESE ŠPANSKI DVOR: Iranski ambasador prišao kraljici Leticiji, a zbog ONOGA što je uradio bruji CEO SVET! (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

poniženje ili društvena norma?

SKANDAL TRESE ŠPANSKI DVOR: Iranski ambasador prišao kraljici Leticiji, a zbog ONOGA što je uradio bruji CEO SVET! (VIDEO)

Planeta -

U Kraljevskoj palati u Madridu u sredu je održan prijem stranih diplomata, a tom prilikom izaslanik Islamske republike Hasan Gašgavi nije se rukovao sa suprugom španskog kralja Felipea VI, bez obzira što su to svi ostali gosti učinili, prenosi Daily Express.

Naime, Hasan Gašgavi prišao je kralju i kraljici Leticiji, a tom prilikom rukovao se samo sa španskim suverenom, dok je pored njegove žene samo prošao.

Svetski mediji ovaj gest su preneli kao namerno ponižavanje. Po izrazu lica Leticije može se zaključiti da joj ovo nikako nije prijalo, te da je zbog toga pobesnela, ali ni ona nije ispružila ruku ka iranskom ambasadoru.

Džudi Džejms, inače stručnjak za govor tela, u izjavi za Daily Express otkrila je da za takav potez postoji objašnjenje. Naime, ona je istakla da je ovde reč o pridržavanju iranskim društvenim normama.

Kada je reč o njihovoj kulturi, tu nije uobičajeno da se muškarci i žene rukuju, sem u slučaju kada žena prva pruži ruku, a muškarac bude voljan da uzvrati taj gest.

Džudi je nastavila: "Izgleda da je žena ta koja bi podstakla rukovanje, a muškarac bi odlučio da uzvrati ili ne".

"Ovo znači da bi najsigurnija opcija u smislu izbegavanja bilo kakvog odbijanja mogla biti da uradite upravo ono što je uradila kraljica Leticija i da joj ruke budu uz telo sve vreme", prenosi Daily Express.

Kraljica Leticija nije pružila ruku ambasadoru, verovatno u pokušaju da izbegne bilo kakvu neprijatnost, navela je Džudi.

(Kurir.rs/Daily Express)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja