RUSI U STRAHU OD BRITANSKIH RAKETA! Mlakar: Ako stignu u Ukrajinu, KRIM i MOSKVA biće u opasnosti! TRAMP BI MOGAO DA ZAUSTAVI RAT?
Foto: Kurir TV, Shutterstock, AP Alex Brandon, Ilustracija

planeta

RUSI U STRAHU OD BRITANSKIH RAKETA! Mlakar: Ako stignu u Ukrajinu, KRIM i MOSKVA biće u opasnosti! TRAMP BI MOGAO DA ZAUSTAVI RAT?

Planeta -

Danas je 341. dan rata u Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je "ključ kijevskog režima uglavnom u rukama Vašingtona" i da "trenutni čelnik Bele kuće ne želi da koristii ovaj ključ, već bira put ‘upumpavanja’ oružja u Ukrajinu”.

NATO poručuje da je spreman za direktan sukob ako Rusija napadne zemlju članicu. Moskva odgovara da ta izjava uvlači svet u nuklearni kolaps. Donald Tramp, je krajem prošle godine najvio kandidaturu za predsedničke izbore 2024. godine. Krajem prošle nedelje, izjavio je da bi on, da je na mestu Džoa Bajdena, zaustavio rat u Ukrajini za 24 časa.

O tome da li će se, kada i kako rat zaustaviti, govorio je Andrej Mlakar, urednik rubrike Planeta u Kuriru.

Puls
foto: Kurir televizija

- Suština je da je ovo rat između Rusije i SAD. Putin to nikada nije ni sakrivao, da želi da se dogovori sa SAD, a ne sa Evropom. Rusija nikada ne pominje Evropu u pozitivnom kontekstu. Evropa je pokušala da nađe svoj izbor. Makron je želeo da promoviše novu evropsku doktrinu, međutim, rat u Ukrajini je sve to pokvario i potvrdio da je Evropa sporedna. Rat će se zaustaviti kada Amerikanci i Rusi sednu za pregovarački sto i dogovore se šta će biti sa Ukrajinim - ocenio je Mlakar i dodao da bi jedina osoba koja bi mogla da privede kraju rat u Ukrajini bivši američki predsednik Donald Tramp.

Donald Tramp
foto: AP/Rebecca Blackwell

- Donald Tramp i Zelenski nisu imali baš sjajne odnose.Tramp je optuživao Zelenskog da sarađuje sa Bajdenom. Tramp bi prekinuo sve veze sa Zelenskim i obustavio dostavu oružja što bi značilo kraj sukoba - kaže Mlakar i dodaje:

- Rat se sam po sebi tek zahuhtava. Amerikanci dostavljaju nove količine naoružanja. Jastrebovi u Pentagonu pokušavaju da izguraju mogućnost da se Ukrajini dostave balističke rakete, Rusi se najviđe plaše britanskih krstarećih raketa STORM SHADOW. Ukoliko takvo se isporuči takvo naoružanje Ukrajina može da napadne Moskvu i Krim. Moguće je da će dobiti te rakete.

Dodao je da je kontrola nad Ukrajinom od presudne važbosti.

- Ako Amerika izgubi rat to je poraz Evrope i SAD. Ko kontroliše Ukrajinu, kontrolisaće Rusiju, ko ne kontroliše Ukrajinu neće kontrolisati Rusiju - rekao je Mlakar i dodao da se o nuklearnom ratu više govori u propagandne svrhe, a da je procedura za pokretanje takve vrste rata dosta složena.

- Retorika je medijska. Procedura ulaska u nuklearni rat je daleko komplikovanija nego da neko pristisne dugme. To je jedan dugi niz porcedura. U psihi običnog čoveka na zapadu jeste da se on plaši da bi moglo da se upotrebi nuklearno naoružanje. NATO tvrdi da je spreman svakog trenutka da pobedi Rusiju samo je pitanje kako ćeš ti pobediti Rusiju? Da li ćeš ići konvencionalno ili nuklearno? - kaže Mlakar.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track