NATO AERODROMI BIĆE LEGITIMNA META Ruski general: Kad ih uništimo nek Amerikanci razmisle da li će ući u rat
Foto: Printscreen Facebook

poruka

NATO AERODROMI BIĆE LEGITIMNA META Ruski general: Kad ih uništimo nek Amerikanci razmisle da li će ući u rat

Planeta -

Ako se aerodromi u zemljama NATO-a koriste za potrebe ukrajinske avijacije, biće, prema međunarodnom pravu, legitimna meta za Rusiju, izjavio je za RIA Novosti general-potpukovnik Jevgenij Bužinski, bivši načelnik Odeljenja za međunarodne ugovore Ministarstva odbrane Rusije.

Bužinski nije isključio mogućnost da u slučaju slanja avijacije u Ukrajinu, NATO da sopstvene aerodrome u susednim zemljama za njeno korišćenje. On je napomenuo da se to može desiti zbog onesposobljavanja ukrajinskih vojnih aerodroma na samom početku specijalne operacije.

„Zbog toga, ako odluče da koriste avijaciju, ona može da počne da deluje sa obližnjih aerodroma NATO-a (u Rumuniji, Poljskoj,na primer). U ovom slučaju, apsolutno sam uveren da sa stanovišta međunarodnog prava, oni postaju zakonita meta za uništenje. A onda neka sami Amerikanci razmišljaju kako da reaguju na ovo - da li da ratuju ili da kažu svojim saveznicima - ovo je vaša stvar, sami se bavite Rusima", rekao je Bužinski.

Ranije je u saopštenju na sajtu kancelarije Vladimira Zelenskog objavljeno da je, nakon što su zapadne zemlje objavile nameru da isporuče tenkove Ukrajini, on počeo da traži pomoć u vidu aviona i projektila.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track