IRAN PRAVI STRAŠAN POTEZ! Trifunović: POGLEDAJTE raspored američke flote oko Irana! OVIM manevrom uključili su se direktno u rat!
Profesor i doktor nauka bezbednosti, Darko Trifunović, Kurir TV, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock, Shutterstock/sibsky2016

odjek rata u ukrajini:

IRAN PRAVI STRAŠAN POTEZ! Trifunović: POGLEDAJTE raspored američke flote oko Irana! OVIM manevrom uključili su se direktno u rat!

Planeta -

"Dalekosežne posledice uključenja Irana u rat"

Izrael je izveo napad dronom na vojni kompleks u Iranu, u trenutku kada Vašington i Tel Aviv traže nove načine da obuzdaju nuklearne i vojne ambicije Teherana, tvrde američki zvaničnici i osobe koje su upoznate sa operacijom, prenosi Volstrit žurnal.

Mosad, Iran
foto: Twitter/officejjsmart, Shutterstock

Nakon napada dronovima u blizini iranskog vojnog kompleksa u Isfahanu, dogodio se napad na konvoj kamiona na granici Iraka i Sirije, a reč je o ruti kojom iranska Revolucionarna garda prevozi naoružanje za Hezbolah i proiranske milicije u Siriji, Libanu i palestinskim teritorijama.

Šta je povod za napad u Isfahanu? I šta može da se kaže o samom napadu, s obzirom na to da je vojni objekat bio na meti?

Trifunović
foto: Kurir tv

Darko Trifunović, direktor Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost dao je stručno mišljenje o dešavanjima na Istoku.

On se nije složio sa konstatacijom voditeljke Olje Lazarević, da su napadi samo testiranje protivvazdušne odbrane, jer su pogođeni vojni kapaciteti i objekti.

- Ne bih se složio sa tom konstatacijom, jer nije bio cilj testiranje iranskog PVO, nego je cilj bio obrnut, jer, kada vidite šta je pogođeno, po tome donosite zaključke! Pogođene su vojne instalacije, fabrike koje proizvode delove za vojnu insdustriju, a cilj je, da se Iran onesposobi da proizvodi dronove za Rusiju, i, upravo, da se Iran zaustavi u mogućnosti da dođe do nuklearnog oružja - rekao je Trifunović.

01:39

NAPAD NA ISFAHANSKA VOJNA POSTROJENJA - ODJEK RATA U UKRAJINI!

Napad je usledio posle serije napada iranskih bespilotnih letelica na američke baze u Siriji, ali i mete na teritoriji Izraela. Takođe, iranski izvori navode da je napad najverovatnije izvršen "lanijusima", izraelskim dronovima.

Trifunović je podsetio na viševekovne sukobe Šita i Sunita na ovim prostorima i interes koji mnoge strane imaju od ovog sukoba.

- Iran je velika i mudra država, ali je napravila strašan i veliki potez, sa dalekosežnim posledicama, i uključila se aktivno u rat u Ukrajini. Kada pogledate prelete Kargo letelica iz Irana ka Rusiji, to je sve multiplikovano, obaveštajni podaci pokazuju da su to njihovi dronovi Šahidi samoubice koji udaraju po ukrajinskim civilnim cilljevima i ubijaju ukrajinsku decu - ispričao je i nazvao tu gardu istom gardom koja je ubijala Srbe 1993. godine u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji.

U nastavku je imenovao ljude koji su vodili istragu od operacija u Bosni do sadašnjeg rusko-ukrajinskog sukoba.

- To su ti isti džihadisti koje Rusija koristi - ukazao je, pa opisao moguću opasnost od zaoštravanja i sukoba većih razmera.

- Da sam Iran, shvatio bih ovo kao žuti karton. Pogledajte raspored američke šeste ratne flote i drugih ratnih mogućnosti efektive SAD-a, oko Irana! Izrael nije za podcenjivanje, a ovo što se desilo juče treba vezati! Pro-ruske ultra desničarske grupe, pokušale su da unište spomen groblje jevrejskim žrtvama iz Drugog Svetskog rata - upozorio je i nazvao sve uzročno posledičnom vezom.

Kako je rekao, čitav svet je ušao u nezgodno vreme.

- Sve je moguće. Pogledajte kako se islamski svet podelio. Jedna od najvažnijih zemalja je Maroko, gde je kraljevska kuća - direktno vode koren od Muhameda, ali i Alija, oni su isporučili na desetine tenkova Ukrajini! Druga islamska, Šitska država, Iran, uključila se na suprotnu stranu - potvrdio je pitanja voditeljke o poreklu motiva napada na Isfahan.

- Neko ko ume da koristi ovu tehnologiju, ima sve to, ima interes da u tom segmentu onesposobi Iran. Iran ne može da nanosi štetu Ukrajini i da prođe bez posledica! - upozorio je i dao primere nemira u Danskoj i desničarskih postupaka u Srbiji, kao dokaze da se sukob razlio po celom svetu.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track