UKRAJINA DOBIJA MOĆNO ORUŽJE: Američka GLDSB raketa pogađa BILO KOJI cilj u prečniku od 150 kilometara, U DOMETU I KRIM
Foto: Printscreen Twitter

vojna pomoć

UKRAJINA DOBIJA MOĆNO ORUŽJE: Američka GLDSB raketa pogađa BILO KOJI cilj u prečniku od 150 kilometara, U DOMETU I KRIM

Planeta -

Sjedinjene Države će uputiti novu količinu vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od više od dve milijarde dolara, a očekuje se da će ona po prvi put uključiti rakete većeg dometa, kao i drugu municiju i oružje, navodi Rojters, prema rečima dva neimenovana američka zvaničnika.

Očekuje se da će ta odluka biti objavljena već ove nedelje, rekli su zvaničnici, a Ukrajina će dobiti i opremu za podršku sistemima protivvazdušne odbrane Patriot, precizno navođenu municiju i protivtenkovsko oružje Džavelin.

Jedan od zvaničnika je rekao da će deo paketa, za koji se očekuje da će iznositi 1,725 ​​milijardi dolara, doći iz fonda poznatog kao Inicijativa za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI), koji omogućava administraciji predsednika Džoa Bajdena da pribavi oružje iz industrije, a ne iz američkih zaliha oružja .

Sredstva bi išla za kupovinu novog oružja, bombe malog prečnika (GLSDB) koja ima domet od 94 milje (150 km). Sjedinjene Države su odbile ukrajinske zahteve za raketu ATACMS dometa 185 milja (297 km).

Veći domet GLSDB klizave bombe bi mogao da omogući Ukrajini da gađa ciljeve koji su joj sad van domašaja i da napada ruske snage iza njihovih linija.

GLSDB raketa kombinuje GBU-39 bombu malog prečnika sa raketnim motorom M26. Projektil je vođen GPS-om, može da savlada pojedine vrste elektronskih ometanja, upotrebljiv je u svim vremenskim uslovima i može se koristiti protiv oklopnih vozila. Mala, sklopiva krila omogućavaju da leti više od 100 km ako se ispusti iz aviona i pogodi mete prečnika 1 metar.

(Kurir.rs/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track