ZRAK SMRTI POKOSIO RUSKU PEŠADIJU: Vojnici panično bežali od ukrajinske vođene protivtenkovske rakete! (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

ZRAK SMRTI POKOSIO RUSKU PEŠADIJU: Vojnici panično bežali od ukrajinske vođene protivtenkovske rakete! (VIDEO)

Planeta -

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem se vide ruski vojnici koji panično beže usled ukrajinske protivtenkovske vođene rakete.

Na društvenim mrežama se pojavio stravičan snimak koji je dosad pogledalo više od milion ljudi za nešto više od 24 časa.

Na njemu se vide ruski vojnici koji panično beže zbog ukrajinske protivtenkovske vođene rakete, poznatije kao "Skif" ili "Stugna P", piše "Newsweek".

Ova raketa je, prema rečima stručnjaka, dizajnirana za uništavanje oklopnih vozila i helikoptera, a korisnik "Redita" koji je prvi objavio ovaj video je naveo da se radi o takozvanom "zraku smrti".

Ova raketa putuje brzinom od 200 metara u sekundi i njen maksimalni domet je oko pet kilometara. Stručnjak za vojnu tehnologiju Dejvid Hembling navodi da se na snimku vidi eksplozivno formiran projektil koji je prepoznatljiv po dimnom tragu koji ostavlja iza sebe. Prema njegovim rečima, trag dima vodi dalje od eksplozije i to sugeriše da se radi o "Stugna" bojevoj glavi.

"Video sam slične tragove dima koje ostavljaju HEAT bojeve glave. Stugna P je relativno jeftin sistem koji, za razliku od protivtenkovskih projektila Javelin, ukrajinske snage mogu da koriste protiv grupa pešadije. Postoji specifična protivpešadijska municija za Stugnu sa boljim performansama, moguće je da nije dostupna pa oni koriste ono što imaju pri ruci", rekao je Dejvid Hembling.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Mondo/Newsweek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track