Najnovije vesti

ISTRAŽIVAČI ŠOKIRANI ONIM ŠTO SU NAŠLI U TELU KITA OD 55 TONA! Stomak mu bio tako veliki da nisu mogli skroz da ga ispitaju (FOTO)
Foto: Printscreen Youtube

Telo isplivalo na obalu Havaja

ISTRAŽIVAČI ŠOKIRANI ONIM ŠTO SU NAŠLI U TELU KITA OD 55 TONA! Stomak mu bio tako veliki da nisu mogli skroz da ga ispitaju (FOTO)

Planeta
08:41h

Telo uginulog kita dugog 17 metara i teškog skoro 55 tona primećen je na Havajima još prošle nedelje, ali ga je more tek za vikend izbacilo na plažu. Naučnici koji su obavili obdukciju utvrdili su da je ovaj sisar uginuo jer je pojeo velike količine ribarskih zamki, ribarskih mreža, plastičnih kesa i drugog morskog otpada, rekli su naučnici u četvrtak.

Telo životinje dugačke 17 metara, teške 54.431 kilogram, prvi put je primećeno na grebenu kod Kauaija u petak. Plima ga je donela na obalu još u subotu, pre šest dana.

kit
foto: Printscreen Youtube

Kristi Vest, direktorka Zdravstvene laboratorije Univerziteta na Havajima, rekla je da je u crevnom traktu kita bilo dovoljno stranih predmeta da blokiraju hranu.

„Prisustvo nesvarene ribe i lignji daje dodatne dokaze, rekla je ona u saopštenju za štampu Havajskog odeljenja za zemljište i prirodne resurse.

Kitov stomak je sadržao šest zamki, sedam vrsta ribarskih mreža, dve vrste plastičnih kesa, zaštitnik od svetlosti, konopac i plovak od mreže. Istraživači su takođe pronašli kosti lignje, riblji skelet i ostatke drugog plena u kitovom stomaku.

kit
foto: Printscreen Youtube

To je prvi poznati slučaj da je kit u vodama Havaja progutao odbačenu ribolovačku opremu, rekao je Vest.

Kitov stomak je bio toliko veliki da Vestov tim nije bio u stanju da ga u potpunosti ispita. Sumnjaju da je bilo još materijala koji nisu mogli da izvade.

Istraživači nisu našli ništa loše u drugim organima koje su pregledali. Sakupili su uzorke za skrining na bolest i sproveli druge naknadne testove.

Kitovi putuju hiljadama milja u okeanu tako da nije jasno odakle su pronađeni ostaci.

Naučnici kažu da se svake godine na Zemlji proizvodi više od 35 miliona tona plastičnog otpada, a oko četvrtine toga završi u morima.

Morski otpaci štete brojnim vrstama.

Morske ptice mogu da progutaju čak 8 procenata svoje telesne težine u plastici. Ugrožene havajske foke i zelene morske kornjače mogu da se uhvate u plastične mreže i uginu. Ajkule i drugi grabljivci jedu manje ribe koja se hrani mikroplastikom, što onda može ugroziti njihovo zdravlje.

kit
foto: Printscreen Youtube

Osim što jedu plastiku, veliki kitovi stradaju kada se zapetljaju u ribolovačku opremu ili druge konopce u okeanu. Otpad od plastike može naterati kitove da koriste više energije za plivanje i otežati im jelo, uzrokujući kod njih glad.

Kurir.rs/Fox7austin

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja