POLA MILIONA RUSA SPREMNO, KREĆE VELIKA OFANZIVA: Aktivna faza borbe odvijaće se u naredna dva meseca!
Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / Profimedia, Sergey BOBOK / AFP / Profimedia, EPA-EFE/STRINGER

POLA MILIONA RUSA SPREMNO, KREĆE VELIKA OFANZIVA: Aktivna faza borbe odvijaće se u naredna dva meseca!

Planeta -

Rusija se sprema za novu ofanzivu, koja bi mogla da počne već 24. februara, na godišnjicu Putinove invazije na Ukrajinu.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov tvrdi da Moskva tajno planira napad velikih razmera koji bi mogao da počne na gore pomenuti datum. Rusi navodno žele da zasene proukrajinske događaje koje su države sa Zapada organizovale uoči tog dana. Dan ranije, 23. februara, Rusija obeležava Dan branioca otadžbine.

Reznikov je rekao da je Moskva mobilisala oko pola miliona vojnika za invaziju. Ruski predsednik Vladimir Putin je na jesen najavio mobilizaciju 300.000 novih vojnih obveznika, ali Reznikov smatra da bi njihov stvarni broj mogao biti znatno veći.

"Mi stalno govorimo našim partnerima da moramo da budemo spremni za novu ofanzivu, što je pre moguće, i zato nam je potrebno oružje", rekao je Reznikov za francusku televiziju BFM TV.

Rusija
foto: Kurir tv

Predstavnik ukrajinske Glavne vojno-obaveštajne uprave (GUR) Andrij Jusov rekao je da će se aktivna faza borbe odvijati u naredna dva meseca i napomenuo da će loše stanje ruske vojne opreme primorati rusku vojnu komandu da okupi snage koje će brojčano nadmašuju ukrajinske branioce da bi ostvarili dobitke.

Ukrajinski pukovnik Sergej Hrabski rekao je da Rusija nema dovoljno snaga da izvrši napad duž cele borbene linije od 1.500 kilometara u Ukrajini i da će svoje napore usmeriti na zauzimanje oblasti Donjecka i Luganska. Neki ruski vojni blogeri su primetili da izgledi za rusku ofanzivu ne izazivaju paniku među ukrajinskim snagama, koje nastavljaju da rade na sopstvenim planovima za kontraofanzivu.

Ukrajina je obezbedila oružje koje nudi nove mogućnosti, a najnoviji paket vojne pomoći iz SAD uključuje krstareće rakete GLSDB sa dvostruko većim dometom od raketa koje Ukrajina trenutno koristi. Prema izjavama iz Kremlja, sukob će zbog američkih raketa većeg dometa samo eskalirati, a ne promeniti njegov tok. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tvrdi da će ruske snage odgovoriti na isporuku oružja.

Ukrajinski ministar odbrane posetio je Francusku kako bi finalizirao dogovor o kupovini radara MG-200, za koji je rekao da će značajno povećati sposobnost ukrajinske vojske da blagovremeno otkriva ciljeve, uključujući balističke rakete i razne bespilotne letelice.

Ukrajina
foto: AP Mikhail Klimentyev

Predviđanje nove ofanzive velikih razmera od strane Aleksija Reznika usledilo je nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio da je bitka na linijama fronta u istočnoj Ukrajini "postala žešća".

"Uočen je izvestan porast u ofanzivnim operacijama okupatora na frontu na istoku naše zemlje. Neprijatelj sada pokušava da postigne bar nešto i da pokaže da Rusija ima neke šanse na godišnjicu invazije", rekao je Zelenski u večernjem video obraćanju.

Ukrajina je optužila ruske snage da su isterale Ukrajince iz njihovih domova. Prema ukrajinskim obaveštajnim službama, Putin je izdao naređenje da se potpuno preuzme Donbas do kraja proleća. Ali šef NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u ponedeljak da nema naznaka da je Putin ograničio svoje vojne ciljeve na zauzimanje istočnih regiona Ukrajine.

"Oni aktivno nabavljaju novo oružje, više municije, povećavaju sopstvenu proizvodnju, ali i nabavljaju više naoružanja od drugih država kao što su Iran i Severna Koreja. Što je najvažnije, nismo videli nikakve znake da je predsednik Putin promenio svoj opšti cilj ove invazije - to jest, da kontroliše suseda, da kontroliše Ukrajinu. Dakle, sve dok je tako, moramo biti spremni na duge staze", rekao je Stoltenberg.

Ruske snage su poslednjih dana vršile pritisak na istočnu Ukrajinu, pokušavajući da napreduju severno i južno od Bahmuta, grada koji pokušavaju da zauzmu mesecima.

Rusija, Ukrajina, rat
foto: Shutterstock

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar upozorila je da ruski vojnici nastavljaju ofanzivu u blizini gradova Bahmut i Avdijevka. Ruske snage takođe pokušavaju da zauzmu položaje u blizini Limana, bivšeg ruskog logističkog čvorišta koje su ukrajinske trupe ponovo zauzele u oktobru.

Međutim, napredak je i dalje ograničen i ruske snage navodno trpe velike gubitke. "Na istoku se vode žestoke borbe. Neprijatelj pokušava da proširi područje svoje ofanzive u oblasti Limana. On se svim silama trudi da probije našu odbranu. I pored velikih gubitaka, ruski okupatori nastavljaju ofanzivu i na sektorima Bahmut, Avdijevka i Novopavlivka", rekla je Maljar.

Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao je za Skaj njuz da će se glavne borbe voditi ove godine, u roku od dva do tri meseca.

"Rusija se sprema za maksimalnu eskalaciju. Prikuplja se sve što je moguće, izvode se vežbe i izvodi se obuka. Što se tiče ofanzive iz različitih pravaca, za sada mogu da kažem da ne isključujemo nijedan scenario u naredne dve do tri nedelje", rekao je Danilov.

Amerikanci upozoravaju da je malo verovatno da će Ukrajina u bliskoj budućnosti vratiti Krim. Na poverljivom brifingu, četiri zvaničnika Ministarstva odbrane rekla su članovima Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma da Pentagon ne veruje da je Ukrajina sposobna ili da će biti sposobna da protera ruske trupe sa poluostrva, saznaje Politiko. Pitanje ponovnog preuzimanja Krima je sporno već mesecima, a američki i evropski zvaničnici insistiraju da je poluostrvo legalno deo Ukrajine.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track