KAKO JE JEDAN BALON DOVEO SVET NA IVICU SUKOBA? Stručnjaci o oštroj reakciji Kine: Ako budu pametni rešiće sve mirnom diplomatijom
Petar Milutinović i Vladimir Milić, Foto: Kurir Televizija, Printscreen FOX News

hladni rat

KAKO JE JEDAN BALON DOVEO SVET NA IVICU SUKOBA? Stručnjaci o oštroj reakciji Kine: Ako budu pametni rešiće sve mirnom diplomatijom

Planeta -

Američki vojni borbeni avion oborio je u subotu sumnjiv kineski špijunski balon kod obale Južne Karoline, nedelju dana nakon što je prvi put ušao u vazdušni prostor SAD i pokrenuo dramatičnu i javnu špijunsku dramu koja je pogoršala kinesko-američku političku komunikaciju koja je u poslednje vreme ionako napeta.

Kinezi su objavili demanti povodom ove optužbe.

Petar Milutinović, istraživač sa Instituta za evropske studije i diplomata i Vladimir Milić, urednik portala Savremenakina.rs gostovali su u jutarnjem programu, u razgovoru o novim dešavanjima koji ukazuju na moguće sukobe Amerike i Kine.

Milutinovi'
foto: Kurir tv

Sjedinjene Američke Države uništile su kineski, kako tvrde, špijunski balon, koji je bio u njihovom vazdušnom prostoru.

Ovo, blago rečeno, preterano reagovanje SAD-a, prokomentarisao je Milić, urednik portala Savremenakina.rs.koji se javio putem video poziva i uključio u razgovor u emisiji.

- Kina je odmah po pojavljivanju ovog balona, priznala da je ovo njihova civilna letelica, ali je rekla da to nije letelica namenjena u vojne svrhe, ili špijuniranje, nego letelica za civilna proučavanja - rekao je Milić i dodao:

- Nakon obaranja letelice Kina je zaoštrila svoj stav prema Americi, ostaje da vidimo kako će se ovo razvijati. VIdećemo da li će obe zemlje imati pameti da nastave diplomatskim putem - kazao je on.

Kina oštro reaguje na optužbe SAD-a

Nakon što je američka ratna avijacija oborila u subotu navodni kineski špijunski balon iznad Atlantika, zvanični Peking je danas oštro reagovao i saopštio da zadržava pravo da „preduzme dalje akcije”, kritikujući SAD zbog „očigledno preterane reakcije i ozbiljnog kršenja međunarodne prakse”.

Milutinović se razgovoru pridružio primedbom da je u toku "obuzdavanje" Kine.

- Mislim da će imati dovoljno pameti da nastave dalje diplomatskim putem. Praktično obuzdavaju jedna drugu, posebno u kontekstu rata u Ukrajini, koji je ubrzao neke procese, a koji idu u prilog SAD na geoekonomskom, geostrateškom i geopolitičkom planu, ali idu u prilog i Kini - rekao je Milutinović.

02:03

Ovo su počeci incidenata SAD-a i Kine.

Izvesno je da se radi o meteorološkoj stanici, kako je naglasio on.

- Jasno je da smo i ranije imali tu situaciju tokom Trampove administracije, čak tri puta, u stvari meteorološka stanica na nebu, ali se ovaj objekat nije tumačio kao špijunski objekat. Reč je o zaista jednoj preteranoj reakciji i može se reći provokaciji, a sa ciljem da praktično obuzdaju Kinu u nastojanjima da iskoristi sve prednosti međunarodnog finansijskog, tgovinskog i naučnog sistema u svoju korist - rekao je on i naglasio da SAD postupaju prema strategiji nacionalne bezbednosti, zbog oružanog sukoba sa Rusijom.

On veruje i da ovo neće biti izolovan slučaj u stvaranju tenzija između SAD i Kine.

- Svedočićemo većem broju incidenata i produbljivanju odnosa SAD-a i Kine - zaključio je.

Milić se složio sa Milutinovićem, spomenuvši jednu situaciju, nakon sastanka SI Đinpinga i Bajdena na Baliju, kada je postojao samo jedan zračak nade da će se SAD i Kina približiti, ili unormaliti odnose.

Odložena saradnja Kine I SAD nakon incidenta

Kina je danas saopštila da razmatra izveštaje SAD po kojima je kineski špijunski balon uočen da leti američkim vazdušnim prostorom i pozvala na smirenost.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavio je da nema informacije o tome da li će se nastaviti planirana poseta Kini američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

"Kina je odgovorna država i uvek strikno poštuje međunarodno pravo i nema nameru da narušava teritoriju i vazdušni prostor bilo koje suverene zemlje.

Što se tiče balona, razmatramo i proveravamo situaciju i nadamo se da će se obe strane sa njom nositi mirno i pažljivo", rekao je Mao.

SAD i Kanada su danas saopštile da su pratile špijunski balon koji je leteo na velikoj visini iznad Severne Amerike i iznad osetljivih vojnih lokacija.

- Kina je pokazala zainteresovanost za saradnju sa SAD, ali za sve bi trebalo da postoji otvorena komunikacija i da se o tome priča. Poseta američkog sekretara Entonija Blinkena je nosila veliki značaj za Kinu. SAD ulazak kineskog balona tumače kao kršenje suvereniteta i kršenje prinicipa međunarodnog prava - rekao je Milutinović, nazvavši ova dešavanja početkom hladnog rata.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track