ISPRAVKA: Holandski istraživač nije predvideo zemljotres u Turskoj, jer potrese nije moguće predvideti
Foto: Cuma Sari / AFP / Profimedia

više od 500 poginulih

ISPRAVKA: Holandski istraživač nije predvideo zemljotres u Turskoj, jer potrese nije moguće predvideti

Planeta -

Informacija da je izvesni Holanđanin Frank Hoogerbeets predvideo razoran zemljotres u Turskoj i Siriji nije tačna. Ovu informaciju je sa naslovom: "Holandski istraživač predvideo zemljotres u Turskoj: Kad vidite šta je objavio pre tri dana, sledićete se! Pogodio tačku udara" preneo i naš portal 06.02.2023. godine, te ovim unosimo ispravku i izvinjavamo se čitaocima koje smo doveli u zabludu.

Naime, objavili smo da je navodni istraživač Instituta za praćenje geometrije nebeskih tela povezanih sa seizmičkom aktivnošću po imenu Frank Hoogerbeets iz Harlema u Holandiji tri dana pre razornog zemljotresa (03.02.2023.) objavio na svom Tviteru tvrdnju da će se u nekom trenutku dogoditi zemljotres jačine 7,5 stepeni Rihtera na lokaciji koja je 6. februara bila pogođena zemljotresom, te da je na taj način predvideo zemljotres, ali je analizom fekt čekera utvrđeno da ovo nije istina, jer je zemljotrese nemoguće predvideti, piše raskrinkavanje.ba.

Tvrdnje da je Holanđanin Hoogerbeets predvideo potres pojavile su se na društvenim mrežama odmah nakon potresa (link, link, link, link).

U tekstu smo naveli i da je zemljotres predvideo na osnovu “kretanja planeta”. U članku se suštinski ne dovode u pitanje ni navodno predviđanje ni metoda na osnovu koje je ono napravljeno.

Kako navodi Raskrinkavanje u svojoj analizi, Hoogerbeetsov tvit u kome se navodi da će se “pre ili kasnije” desiti zemljotres nije, ustvari, nikakvo predviđanje potresa.

Pre svega, uopšte ne postoji mogućnost da se zemljotresi predvide, na šta je odmah ukazao Evropsko-mediteranski seizmološki centar na svom Twitter nalogu, svestan viralnosti tvrdnji da je Hoogerbeets predvideo zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju.

Niti USGS niti bilo koji drugi naučnici nikada nisu predvideli veliki potres. Ne znamo kako i ne očekujemo da ćemo znati u dogledno vreme. Naučnici USGS-a mogu samo izračunati verovatnoću da će se dogoditi značajan potres u određenom području unutar određenog broja godina.

Predviđanje potresa mora definisati tri elementa: 1) datum i vreme, 2) mesto i 3) magnitudu.

Teorija po kojoj je seizmička aktivnost povezana sa položajem planeta, na kojoj Holanđanin bazira svoje predviđanje, nema podršku u naučnoj zajednici. Dasović je za Jutarnji objasnila da postoje istraživanja na temu uticaja gravitacije, pre svega Meseca i Sunca, na pojavu snažnih potresa, ali da do sada nema dokaza za to.

Tvrdnjama da je Hoogerbeets predvidio zemljotres u Turskoj bavila se i kazahstanska platforma za proveru činjenica Factcheck.kz. U analizi se takođe navodi da su tvrdnje o uticaju položaja planeta na seizmičku aktivnost bez naučnog osnova.

U tekstu smo Hoogerbeetsa predstavili kao naučnika i istraživača Instituta za praćenje geometrije nebeskih tela povezanih sa seizmičkom aktivnošću ( SSGEOS) bez objašnjenja o kakvoj je instituciji reč. Radi se, zapravo, o institutu koji se bavi predviđanjem zemljotresa na bazi pomenute pseudonačne metode.

Platforma Logically ukazuje na to da se na Twitter profilu Instituta redovno objavljuju slične prognoze, od kojih se većina ne obistini.

Redakcija Kurira se ovim putem izvinjava našim čitaocima, i svima koje je ova nenamerna greška dovela u zabludu.

Kurir.rs

Bonus video:

01:46

Zemljotres u Turskoj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track