NEVEROVATAN FENOMEN NA NEBU IZNAD TURSKE TOKOM POTRESA: Kamera snimila pojavu, ni naučnici nisu sigurni ZAŠTO SE DEŠAVA (VIDEO)
Foto: Twitter

bljeskovi

NEVEROVATAN FENOMEN NA NEBU IZNAD TURSKE TOKOM POTRESA: Kamera snimila pojavu, ni naučnici nisu sigurni ZAŠTO SE DEŠAVA (VIDEO)

Planeta -

Razoran zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale noćas je pogodio južni deo Turske i severozapad Sirije usled kojeg je, prema poslednjim procenama, poginulo više od 1.300 ljudi, dok je više od 5.000 osoba povređeno.

U isto vreme, dok je Tursku tresao stravičan zemljotres, na nebu su primećene munje, a kamera je zabeležila pojedine bljeskove, te se sada društvenim mrežama šire snimci ovog prizora.

Geofizičari nisu do kraja sigurni zbog čega se ovaj fenomen događa. Pojedini smatraju da se munje pojavljuju jer se radi o električnom luku prouzrokovanom podrhtavanjem električnih vodova, prenosi Jutarnji list.

Pogledajte snimak munja koje su se pojavile otprilike u isto vreme kada se dogodio i zemljotres u Turskoj.

Podsetimo, u ponedeljak rano ujutro Tursku je pogodio jak zemljotres jačine 7,8 po Rihteru, a sat kasnije usledio je novi udar jačine 6,7. Zemljotres je izazvao velika razaranja i u susednoj Siriji gde je najviše stradao grad Al Bab. Podrhtavanje tla osetilo se i u ostalim delovima Turske, u Gruziji, Jermeniji, Kipru.

Već satima traje akcija spasavanja, a spasioci se na sve načine trude da izvuku mrtve i povređene iz ruševina.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je da je prema novim podacima stradala 921 osoba, a broj povređenih povećan je na 5.385.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Bonus video:

01:46

Zemljotres u Turskoj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track