SLOVAČKA DOBILA PONUDU KOJA SE NE ODBIJA: Donacija migova 29 Kijevu će im se DEBELO ISPLATITI, a evo šta Amerikanci nude ZAUZVRAT
Foto: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia

rat u ukrajini

SLOVAČKA DOBILA PONUDU KOJA SE NE ODBIJA: Donacija migova 29 Kijevu će im se DEBELO ISPLATITI, a evo šta Amerikanci nude ZAUZVRAT

Planeta -

Odluka Slovačke da Ukrajini donira 13 svojih migova 29 višestruko će se isplatiti toj zemlji. Zauzvrat, od SAD će s neverovatnim popustom dobiti naoružanje vredno više od milijardu dolara.

Američka ponuda uključuje 12 jurišnih helikoptera "Bel AH-1Z Vajper" s dodatnom opremom i obukom, te 500 projektila "AGM-114 Helfajer II". Realna cena iznosi više od milijardu dolara, ali Slovačka sve to može dobiti za oko 340 miliona, i to na rate, javlja "Jutarnji list".

Odluka o prihvatanju ponude Vašingtona još nije doneta, napisao je u sredu slovački premijer Jaroslav Nad na Fejsbuku.

Predlog podržavaju vladajuće stranke, a i opozicione su dale naslutiti da će ga podržati.

Slovačka novinska agencija TASR izvestila je da je bivši premijer, socijaldemokrata Peter Pelegrini, rekao da je ponuda "ekonomski povoljna" i da će pomoći u modernizaciji vazdušnih snaga.

Pelegrinijeva stranka levog centra, kao i druge opozicione, prethodno je kritikovala činjenicu što je manjiska, privremena vlada kojoj je u decembru izglasano nepoverenje, odlučila da Ukrajini da migove zaobišavši parlament.

Slovačka je nakon Poljske druga zemlja koja je najavila da će poslati ratne zrakoplove Kijevu.

Slovačka flota migova 29 "penzionisana" je prošlog leta i većina ih nije u operativnom stanju. Poslaće one koji su ispravni, a ostali će poslužiti za rezervne delove.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track