OVAKO SU UKRAJINSKI PILOTI SA SLOVAČKIM MIGOVIMA 29 KRENULI DIREKTNO U RAT: Predata četiri primerka! VIDEO
Foto: Twitter/islamicworldupd

naoružavanje

OVAKO SU UKRAJINSKI PILOTI SA SLOVAČKIM MIGOVIMA 29 KRENULI DIREKTNO U RAT: Predata četiri primerka! VIDEO

Planeta -

Četvorica ukrajinski pilota došli su na stajanku aerodroma, stavil su pilotske kacige na glavu, dok su tehničari pripremili MiG-ove 29 za let. Zatvorili su poklopac kabine, startovali motore, izašli na pistu i poleteli. Ovim činom započela je predaja prva četiri borbena aviona Ukrajini.

Zapravo ovim činom te letelice postale su deo inventara Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine. Četiri MiG-29 su prva tranša od ukupno 13 letelica koje je zvanična Bratislava kako vojnu pomoć predala Kijevu za odbranu od ruske invazije.

Na snimku se vidi i dalje specifična šema bojenja karkateristična za slovačke migove u verziji SD. Sa njih su uklonjene oznake Slovačke, ali je ostgaša pema bojenja, na koju će najverovatnije biti postavljene ukrajinske.

Ono što je interesantno je to da su piloti odleteli u Ukrajinu na letelicama , a da one nisu rastavljane i prebacivane kamionima.

Logističkupodršku dali su pripadnici slovačkog vazduhoplovstva, koji su do poslednjeg dana oržavali i vodili brigu o ovim letelicama.

Inače slovačka vlada je 17. marta odlučila da Ukrajini isporuči svoje borbene avione Kijevu. U oba slučaja radi se o borbenim avionima MiG-29 koje je nasledila i Ukrajina posle raspada Sovjetskog Saveza.

Slovačka priča sa MiG-29 započela je u vreme zajedničke države koja se zavala Čehoslovačka. Ta država je oid Sovjetskog Saveza kao članica Varšavskog pakta dobila 20 aviona MiG-29 od čega dva dvoseta. Kada se država mirno raspala 1993. godine Česi i SLovaci su flotu migova podelili na pola. Česi su naredne 1994 te avione 10 komada menjali sa Poljacima za helikoptere W-3 Sokol. Razmena je obavljena u periodu 1995-1996.

Mig-29
foto: Twitter/islamicworldupd

S druge strane istočni komšija Slovačka to nije uradila nego je flotu od 10 migova 29 pojačala sa još 14 borbenih aviona, sa kojjima se taj broj povečao na ukupno 24. Kako je vreme odmicalo, tako se i u Slovačkoj smanjivao broj operativnih lovaca.

Mig-29
foto: Twitter/islamicworldupd

Godine 2006 bilo ih je 21, a onda je usledio remont i modernizacija i to samo 12. Modernizaciju su izvršili BAe Systems i LOT -Terečin. Oprema je bila identična poput Poljskih. Projekat je Slovačku koštao 69,6 miliona dolara, od kojih je 50 platila Rusija na ime klirinškog duga.

Mig-29
foto: Twitter/islamicworldupd

Sa ovim Slovačka će isporučti svih 13 borbenih aviona MiG-29 Ukrajini, dok če posljak dati uklupno 10 kokmada od čega 4 komada odmah.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track