PRIGOŽIN CRTAO PO KARTI KAKO UKRAJINA NAMERAVA DA VRATI KRIM: Želi da zada Rusiji tri udarca i vrati granice iz 1991. (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

PRIGOŽIN CRTAO PO KARTI KAKO UKRAJINA NAMERAVA DA VRATI KRIM: Želi da zada Rusiji tri udarca i vrati granice iz 1991. (VIDEO)

Planeta -

Prvi čovek Vagnera Jevgenij Prigožin tvrdi da zna kako Ukrajina planira da vrati Krim. Toliko je siguran u to da je čak i pred kamerom crtao po karti poluostrva koje je Rusija anektirala 2014. godine objašnjavajući kako će ukrajinska vojska napasti.

Prigožin je možda u pravu, obzirom na učestale napade ukrajinske vojske na Krim, a možda je i samo u pitanju predstava. Ako je ovo drugo, šta je Prigožinov cilj?

Kako je šef najozloglašenije plaćeničke grupe u Ukrajini rekao, Ukrajina želi „Rusiji da zada tri udarca i osloboditi teritoriju do granica iz 1991. godine“. Takođe, Prigožin tvrdi da je Ukrajina koncentrisala 200.000 vojnika u Donbasu, od kojih je 80.000 u blizini Bahmuta.

„Planovi uključuju invaziju na Belgorodsku oblast u Rusiji koja bi se koristila u razmeni, zatim rezanje LNR i DPR na dva dela i konačno oslobađanje Krima“, govori Prigožin dok crta po krati Ukrajine.

Dalje pojašnjava da su se stvorili uslovi za ukrajinski napad.

„Šta neprijatelj radi? Dolazi proleće. Zemlja se suši, vetar duva, temperatura je od 15 do 18 stepeni. Sve to omogućava prelaz teških vozila preko polja. Ukrajinci su primili veliki broj različitih vozila od NATO-a, oružanih vozila, tenkova, Leoparda o kojima svi pričaju. Pripremili su 200.000 rezervista. Koncentrisaće ih na različitim mestima“, kaže čovek poznat pod nadimkom Putinov kuvar.

Detaljan plan

Dodaje da će ukrajinska vojska krenuti na Belgorod i da granicu između Belgoroda i Harkova treba ojačati da bude neprobojna.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Printscreen/Telagram, EPA Presidential Press Service Han

„Potom će probati probiti liniju Svatove-Kremina kako bi dosegli Valujki. Treće, koncentrisaće se na Bahmut kako bi napali ruske formacije, demoralizovali snage i postigli prednost, a nakon zauzimanja Bahmuta otvoriće put za dalje. Grupa od 80.000 vojnika skoncentrisana je oko Bahmuta i držeći ovu liniju mogu da pokušaju da odseku Vagnerove jedinice.

Kad to učine, otvoriće rupu od 30 do 40 km gde se mogu skoncentrisati. Krenuće u nekoliko smerova u isto vreme – odozdo na Lisičansk- Severodonjeck pokušavajući da preseku LNR i DPR na dva dela. Potom će se skoncentrisati oko Dnjepra i krenuti prema Zaporožju te izvršiti nekoliko udara kako bi se domogli Berdjanska, Melitopolja i Marijupolja blokirajući tako Krim. Tada će krenuti na Krimski most i gurnuti situaciju na granice iz 1991. godine“, kaže Prigožin.

Šta se krije iza analize Putinovog kuvara?

Prigožin je detaljno objasnio plan ukrajinske strane ne objašnjavajući kako je do pomenutih informacija došao. Pitanje je, međutim, zašto Prigožin svoja saznanja nije podelio sa Kremljom pre nego u kameru?

Odgovor bi možda trebalo tražiti u komplikovanim, ili bolje rečeno lošim, odnosnima sa Kremljom i posebno sa prvim čovekom ruske vojske Sergejom Šojguom.

Vagner grupa, Vagner, Vagnerovci
foto: Profimedia

Prigožin je ranije javno upirao prst u ruskog minisitra odbrane zbog loših rezultata ruske vojske koju je ukrajinska ofanziva krajem avgusta i početkom septembra naterala na povlačenje i na jugu, u Hersonu, ali i na istoku gde je do tog trenutka Moskva kontrolisala skoro 100 odsto Luganske oblasti i veći deo Donjecke oblasti, uključujući i ključnu luku Marijupolj.

Takođe, prvi čovek Vagnerovaca tvrdi da Šojgu i njegovo ministarstvo nisu obezbedili dovoljno oružja i zaliha za trupe koje se nalaze na prvoj liniji fronta u Bahmutu. Sa druge strane, iz nezvaničnih izbora, do medija su dolazili navodi da je rusko ministarstvo optuživalo Vagner da je napredak na frontu bio isključivo posledica činjenice da je Prigožin „bacao“ regrutovane robijaše kao živo mesto za svaki metar Bahmuta.

Raskol je postao više nego očigledan, zbog čega je i dramatično pismo koje je Prigožin Šojguu, a u kom upozorava na moguću ukrajinsku kontraofanzivu već krajem marta ili početkom aprila, izazvalo mnogo sumnje.

„Situacija je teška, veoma teška, neprijatelji se bore za svaki metar“, rekao je Prigožin i pozvao Šojgua da sprovede mere za sprečavanje potencijalne ukrajinske ofanzive i spreči opkoljavanje Vagnerovaca u Bahmutu.

Nedugo nakon ovog pisma, Prigožin je stao pred kamere da objasni potencijalnu ofanzivu.

Kijev najavljuju ono čega se šef Vagnera najviše plaši

Ukrajina, decije igraliste
foto: Shutterstock, Ilustracija

Pitanje koje se nameće je da li je Prigožin stvarno zabrinut za stanje na frontu ili samo vrši medijski pritisak na Šojgua ne bi li ga naterao da Vagneru pošalje traženo oružje?

Odgovor na ovo pitanje biće poznato narednih dana, možda već i sati.

Naime, ukrajinska strana i sama najavljuje kontraofanzivu u okolini Bahmuta.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandar Sirski izjavio je da će njegove snage uskoro započeti kontraofanzivu. Sirski je rekao da pripadnicima ruske paravojne grupe Vagner na prvoj liniji ruskih snaga „ponestaje snage“.

„Vrlo brzo ćemo iskoristiti ovu priliku, kao što smo to činili ranije u blizini Kijeva, Harkova i Kupjanska“, rekao je Sirski.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track