NA DNU BALTIČKOG MORA PRONAĐEN KLJUČNI TRAG? Ovo će razrešiti misteriju Severnog toka!
Foto: SWEDISH COAST GUARD HANDOUT

NA DNU BALTIČKOG MORA PRONAĐEN KLJUČNI TRAG? Ovo će razrešiti misteriju Severnog toka!

Planeta -

Na dnu Baltičkog mora pronađen je objekat cilindričnog oblika za koji se sumnja da bi mogao da bude ključan trag u istrazi oko eksplozije gasovoda "Severni tok 2", piše "Dejli Mejl".

Eksplozija na gasovodu “Severni tok 2” dogodila se 28. septembra 2022. godine.

Nemačke, švedske i danske vlasti istražuju podmorske eksplozije koje su izazvale četiri curenja na dva gasovoda Severni tok u Baltičkom moru prošlog septembra. Danske vlasti pozvale su operatera gasovoda "Severni tok 2" koji kontroliše Rusija da pomogne u rasvetljavanju funkcije misterioznog objekta uočenog u blizini gasovoda.

Poznati američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Sejmur Herš početkom februara 2023. godine je na svom sajtu objavio autorski tekst u kojem tvrdi da su Sjedinjene Američke Države odgovorne za eksploziju na gasovodu “Severni tok 2”.

“Krajem septembra predsednik Bajden je iz meni nepoznatih razloga doneo tu odluku. Najverovatnije su ga neuspesi Ukrajine na frontu naterali da se zabrine zbog daljeg finansiranja konflikta sa strane zapada, posebno Nemačke”, naveo je Herš, a prenosi ruski “Sputnjik”.

Herš smatra da verzija o grupi Ukrajinaca sa lažnim pasošima i iznajmljenim brodovima za milion dolaranije utemeljena. Objasnio je svoj stav.

“Zaista verujete da je sa lažnim pasošem moguće tako nešto uraditi? Ta priča je smešna, ali im nije smetalo da je objave. I verzija je na kraju otpala, mada je Bela kuća, kako mi se čini, polagao na nju velike nade”, kaže Herš.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden je doneo odluku o sprovođenju te operacije prema tvrdnjama Herša. Bajden je tu odluku navodno doneo nakon devet meseci razgovora sa predstavnicima bezbednosnog sektora.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Mondo/Dejli Mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track