NJENO DETE JE UDARALO GLAVOM O ZID: Majka je mislila da se možda radi o autizmu, posle slučajnog susreta saznala je UŽASNU ISTINU
Foto: Shutterstock

doktori su smatrali da je sve u redu

NJENO DETE JE UDARALO GLAVOM O ZID: Majka je mislila da se možda radi o autizmu, posle slučajnog susreta saznala je UŽASNU ISTINU

Planeta -

Trejsi Harni se zabrinula zbog oblika glave male Izobel nedugo nakon što se rodila, rekavši da je izgledala "dugačka i tanka", ali doktori su insistirali da je s njom sve u redu.

Zabrinuta mama je rekla da je Izobel, rođena u maju 2020. godine, bila "malo nervoznija" od svog brata i da je ubrzo počela da udara glavom o zid.

Mama je rekla da je i njena ćerka kasnila u govoru i kognitivnom razvoju, ali joj je rečeno da je "kovid beba i da će je sustići".

Ali Trejsi se još više zabrinula kada je primetila da Izobel "nema meku tačku".

Zatim, par godina kasnije, na jednoj dečjoj zabavi, slučajan susret sa medicinskom sestrom doveo je do užasavajućeg saznanja.

„Pošja je u vrtić sa 18 meseci i rekli su da njeno ponašanje pokazuje tendenciju autizma, što sam i ja mislila. Ali zdravstveni radnici su i to prevideli. Verujete im kada kažu da nema ničeg zabrinjavajućeg Jednog dana u leto (prošle godine) naišli smo na ženu, Naomi, koja je intenzivno posmatrala Izobel.

„Njeno ponašanje nije tipično, mnogo se smeje i veoma je maštovita, a nekima je to čudno. Ali razgovarali smo i ona je rekla da joj je zaista žao, ali je primetila nešto u vezi Izobel. Rekla je da je medicinska sestra u bolnici i da je radila sa decom poput nje.

"Srce mi je lupalo. Rekla je da misli da ima stanje koje se zove sagitalna kraniosinostoza - sama reč je zvučala katastrofalno. To je fuzija lobanje mozga koji raste oko toga, a lupkanje u glavi može biti od bola.

Uz pomoć Naomi, Trejsi i njen suprug Mik ubrzo su dobili pomoć od Headlines- a koji je rekao da će njihov lekar opšte prakse morati da ih uputi u specijalizovanu bolnicu.

Ali Trejsi je rekla da to nije išlo lako.

„Proguglali su ovo stanje i rekli mi da jedino što mogu da urade je da se obrate najbližoj bolnici, uprkos tome što sam molila za upućivanje u bilo koju od specijalističkih dečijih bolnica. Ako se ne leče, deca sa ovim stanjem imaju rizik od napada, gubitka vida, pritiska na mozak i oštećenja mozga.

Kontaktirajući lično sa Alder Hei Children's Hospital, na kraju su uspeli da prime Izabel, a ubrzo je potvrđeno da je dvogodišnjakinja imala sagitalnu kraniosinostozu i da je verovatna operacija.

„Da je ovo ranije otkriveno, ne bi joj bila potrebna takva operacija, dok će joj sada biti potrebna potpuna rekonstrukcija lobanje. Ne želim nikoga da krivim, ali želim da vidim da se manje porodica bori, a mi smo još uvek u sredini od toga. Prolazimo kroz najtraumatičnije faze", rekla je Trejsi.

Mama dvoje dece sada želi da podigne svest o tome kako drugi roditelji "ne zaglavljeni u limbu".

Rekla je: „Naše nade za budućnost uključuju nadu da će Izabel rasti i biti zdrava i srećna, nešto što svaki roditelj može samo da poželi".

(Kurir.rs/Mirror.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track