PO CELOJ NEMAČKOJ VLADA HAOS: Vozovi ne saobraćaju, javni prevoz u mnogim gradovima staje, nema odvoza smeća, ne rade vrtići!
Foto: Epa/Clemens Bilan

kolaps

PO CELOJ NEMAČKOJ VLADA HAOS: Vozovi ne saobraćaju, javni prevoz u mnogim gradovima staje, nema odvoza smeća, ne rade vrtići!

Planeta -

U Nemačkoj se održava najveći štrajk poslednjih decenija. Zemlja je u haosu. Vozovi ne saobraćaju, javni prevoz u mnogim gradovima staje, nema odvoza smeća, ne rade vrtići.

Nemačka, štrajk
foto: EPA/Hannibal Hanschke

U Nemačkoj se od ponoći održava najveći štrajk poslednjih decenija. Vazdušni, železnički i lučki saobraćaj je skoro potpuno obustavljen, u mnogim gradovima štrajkuje ceo javni prevoz, mnogi drugi državni službenici.

Nemačka, štrajk
foto: Epa/Clemens Bilan

Sindikati Verdija i EVG organizovali su današnji štrajk sa ciljem da pojačaju pritisak na Vladu pred treću rundu pregovora o povećanju plata i poboljšanju uslova rada u javnom sektoru, javila je Polona Fijavž za Radio Slovenija.

Sindikat Verdi, koji ima skoro dva miliona članova, predstavlja širok spektar od 2,5 miliona državnih službenika i zahteva povećanje plata za njih od 10,5 odsto, ili najmanje dodatnih 500 evra mesečno.

Nemačka, štrajk
foto: Epa/Clemens Bilan

Sindikat železnice i transporta EVG zahteva povećanje plata od 12 odsto ili najmanje 650 evra mesečno za radnike železnice i autobusa. „Ovaj štrajk je pitanje opstanka“, rekao je vođa sindikata Verdija Frank Verneke.

„Postoji velika potreba za novim radnim mestima u javnom sektoru, a istovremeno su mnoga radna mesta upražnjena jer su plate u javnom sektoru preniske i sada moramo da uhvatimo korak sa drugim tarifnim oblastima“, rekao je on.

Nemačka, štrajk
foto: Epa/Clemens Bilan

Cene robe široke potrošnje u Nemačkoj su za godinu dana porasle 9,3 odsto, a u nekim drugim oblastima i više, pa je neophodno povećanje zarada od najmanje 10 odsto, objašnjavaju iz sindikata.

Pred današnju treću rundu pregovora, koja bi trebalo da bude poslednja, nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fazer upozorava da su zahtevi previsoki i da opštine nemaju dovoljno veliki budžet za takva povećanja.

Nemačka, štrajk
foto: EPA/Ronald Wittek

Nemački aerodromi i avio-kompanije, Minhen od nedelje ne radi, upozoravaju na nepotrebne milionske novčane štete zbog otkazanih letova, nemačke železnice slično kažu da je štrajk preteran i nepotreban.

Širom zemlje vlada haos, avioni, osim u Berlinu, ne sleću i ne poleću, vozovi ne saobraćaju širom zemlje, u mnogim gradovima staje javni prevoz, nema odvoza smeća, ne rade vrtići. Zaposleni u nemačkom javnom sektoru ponovo su otkrili svoju moć, piše list Zidojče.

1 / 8 Foto: EPA/Hannibal Hanschke

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track