KURIR TV NA ISTORIJSKOM ŠTRAJKU U NEMAČKOJ! Ovo su zahtevi sindikata, zemlji preti FINANSIJSKI KRAH, od ovoga vlada VELIKI STRAH
Foto: Kurir Televizija, EPA/Ronald Wittek

kolaps

KURIR TV NA ISTORIJSKOM ŠTRAJKU U NEMAČKOJ! Ovo su zahtevi sindikata, zemlji preti FINANSIJSKI KRAH, od ovoga vlada VELIKI STRAH

Planeta -

U Nemačkoj se danas održavaju protesti, možda i najveći u poslednjih 30 godina, a kako se navodi, dosad neviđeni štrajk paralisaće gotovo celu državu.

Sa druge strane najveća nemačka banka Dojče bank izgubila je tri milijarde dolara svoje vrednosti i cena njenih deonica je pala na 8,13 dolara. Zbog potresa u finansijskom sektoru morao je da reaguje i nemački kancelar Olaf Šolc.

O čemu se radi i da li je tačno da je od ponoći u Nemačkoj gotovo sve stalo izvestila je dopisnica Kurir TV Deana Pavlović.

- Od ponoći je sve stalo i ovo je najveći štrajk u poslednje tri decenije. Ne funkcioniše železnički, brodski saobraćaj, ali ni gradski prevoz u 7 od 16 saveznih pokrajina - izvestila je iz Minhena Deana Pavlović.

Potom se detaljnije pozabavila najavljenim protestima, koji se odvijaju širom Nemačke.

Deana Pavlović
Deana Pavlovićfoto: Kurir TV

- Mene je iznenadilo kako sam lagodno došla ovog jutra do glavne železničke stanice. ovog jutra nije bilo gužve, to je zbog discipline samih Nemaca jer je štrajk najavljivan tokom prethodne dve nedelje. Očekuje se da će cela Nemačka biti paralisana - kaže Pavlović.

Avio-saobraćaj nije obustavljen u potpunosti, ali u funkciji je samo onaj u glavnom gradu.

Nemačka, štrajk
foto: AP/Markus Schreiber

- Kad je reč o aerodromima, funkcioniše samo "Tegel" u Berlinu. To je veliki problem za mnogo domaćih i stranih putnika, naročito onih koji lete iz Frankfurta - dodaje dopisnica Kurir TV.

Osvrnula se i na zahteve samih štrajkača i sindikata koji učestvuju u totalnoj blokadi Nemačke.

- U štrajku su dva sindikata, sindikat železničara i radnika u železnicama, kao i sindikat "Verdi", koji traži povećanje od 10.5 odsto što je 500 evra bruto mesečne nadoknade, dok železničari traže 12.5 odsto što je 650 evra. Nažalost, poslodavci nisu imali dobar odgovor na zahteve, ponudili su povećanje od 5 odsto i to da jednokratno isplate 2.500 evra.

04:41

UŽIVO - KURIR TV NA NAJVEĆIM ŠTRAJKU U NEMAČKOJ U POSLEDNJIH 30 GODINA! Ovo su zahtevi sindikata, zemlja pred FINANSIJSKIM KRAHOM

- Interesantno za "Verdi" je da postoji u poslednjih 20 godina, ali sada ima novih 70.000 članova. Jedna anketa je pokazala da 55 odsto građana podržava ovaj štrajk - kaže Pavlović.

Analizirala je i kakva će biti reakcija državnog vrha, ali i odgovornih u finansijskom sektoru.

- Kad je reč o finansijskom krahu, reagovao je i Olaf Šolc. Dojče banka je bila jedna od najsigurnijih nemačkih banki, a strah od domino efekta je veliki, naročito posle identične krize u Americi. Postoji strah za ovdašnju ekonomiju, ne veliki, ali postoji. Ipak je ovo jedna stabilna država i verujem da će zvaničnici naći probleme - završila je uključenje Deana Pavlović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track