UZEO JE DVA KONDOMA, PILULE ZA EREKCIJU I POŠAO DA UPOZNA DETE! Ovo je jeziv izveštaj o policajcima koji otimaju, siluju i ubijaju
Foto: Shutterstock, Ilustracija

Horor na 363 stranicA

UZEO JE DVA KONDOMA, PILULE ZA EREKCIJU I POŠAO DA UPOZNA DETE! Ovo je jeziv izveštaj o policajcima koji otimaju, siluju i ubijaju

Planeta -

Čekao sam autobus sa prijateljem jedne hladne januarske večeri u blizini Trafalgar skvera u centru Londona. Na stanici je stajao jedan stariji čovek, koji je jasno zavukao ruku u pantalone i počeo da se dodiruje. Seksualno uznemiravanje u javnosti, za koje je mislio da će prikriti ispod odeće, prijavili smo londonskoj Metropoliten policiji.

"Sve će biti u redu. Registrovali smo slučaj. Ako u zoni bude seksualnog zločina ili silovanja, imaćemo to u evidenciji. Da li vam je potrebno psihološko savetovanje?", bili su odgovori policajke koja nam se javila nekoliko puta putem e-pošte i telefonirao šokiranom prijatelju koji je prijavio slučaj.

Da li smo stekli privremeni osećaj sigurnosti? Možda. Ali lice pedesetogodišnjaka, koji je pobegao, nije lako zaboraviti ni posle tri godine. Da li žene mogu da budu bezbedne u javnosti i da računaju na podršku britanske policije odavno je predmet rasprave u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ove nedelje poverenje u Metropoliten policiju, poznatiju pod imenom „Met” ili „Skotland Jard” , pao je na najniži nivo.

Engleska policija, Scotland Yard
foto: EPA/ANDY RAIN

Izveštaj baronice Kejsi iz Blekstoka objavljen je u utorak, otkrivajući višestruke seksualne delikte, rasističke i homofobične pretnje i duboke institucionalne probleme sa kojima se suočavaju najveće bezbednosne snage u zemlji.

Policija, koja je zadužena za čuvanje šireg područja Londona, ali i za niz drugih zaštita, poput čuvanja londonskih aerodroma, kraljevske porodice ili diplomatskih misija, sada je na ivici propasti.

Kejsi je naručio nezavisni izveštaj nakon brutalnog ubistva 33-godišnje Sare Everard. Everarda je kidnapovao, silovao i ubio policajac Vejn Kuzens 2021. Neke od žena koje su se tada okupile na njenom bdenju u južnoj londonskoj četvrti Clapham, gde je Everard kidnapovan, uhapšene su, trpeći poniženje od strane policije, koja je tvrdila da su razbili skup koji se održao dok su bile na snazi Covid mere - 19.

Metropolitenska policija se poslednjih godina suočila sa brojnim skandalima u vezi sa seksualnim prestupima. U februaru 2023. godine, policajac Dejvid Kerik osuđen je na doživotni zatvor zbog višestrukih seksualnih zločina, čiji su izveštaji godinama zataškavani. Nakon što je Kerik priznao krivicu za ukupno 71 seksualni prestup, Met je priznao da je bilo devet "propuštenih prilika", kada je policajac ranije došao u centar pažnje policije, iako nikada nije optužen za zločin.

Engleska policija, Scotland Yard
foto: EPA/ANDY RAIN

Međutim, Kejsijev izveštaj od 363 stranice je najrazorniji skandal za Met – drugačija realnost za policiju koju smo navikli da gledamo na televizijskim ekranima uspešno, u igranim ili dokumentarnim serijama, rešavajući najteže slučajeve.

Svaka stranica izveštaja sadrži detalje, priču za pričom, o uznemirujućim zlostavljanjima od strane policajaca. Priče o maltretiranju, seksualnom nasilju, diskriminaciji i zastrašivanju. Priče o kulturi zlostavljanja i neuspehu policijskog rukovodstva, koje nije uspelo da iskoreni toksično ponašanje policajaca, čime je narušilo poverenje javnosti.

Pregled je dao alarmantnu sliku o tome kako se istražuju zločini nad ženama i decom. Jedna klauzula kaže da policajci koji istražuju silovanja i ozbiljne seksualne prestupe moraju da se bave "prenatrpanim ili oštećenim" hladnjačama, gde mogu da drže dokaze dok čekaju rezultate forenzičke analize.

U jednom od frižidera pronađena je kutija za ručak. Kada se jedan frižider pokvario tokom toplotnog talasa 2022. godine, uništeni su dokazi o žrtvama seksualnog nasilja, kao što su brisevi, uzorci krvi i donji veš. Izveštaj je identifikovao široko rasprostranjeno mizoginističko, homofobično i rasističko nasilje među policajcima.

Jedan oficir Sika rekao je da je odsekao bradu jer mu se drugi kolega rugao. Jednom je turban stavljen u kutiju za cipele. Muslimanski oficir bio je punjen slaninom u čizmama u svom ormariću. Crni oficir, koji se identifikuje kao gej, bio je ismejan. Njegove stvari i uniforma su sakrivene, a njegov ormarić je uništen.

Izveštaj je pokazao da je skoro jedan od pet zaposlenih LGBTQ iskusio homofobiju. Međutim, neprijatne situacije nisu prijavljivane jer su se plašili sopstvene organizacije. Seks igračke su stavljane u šoljice za kafu, a zaposleni su udarali svoje kolege po genitalijama.

Engleska policija, Scotland Yard
foto: EPA/ANDY RAIN

Posebno su bile napadnute žene. Jedna službenica prijavila je da je bila ponižena u specijalističkoj jedinici u kojoj je radila. Policajkama je rečeno da je seksualno uznemiravanje deo policijske kulture i da treba da „igraju igru ili ućute“. Neke zaposlene su bile pod pritiskom što su morale da spavaju sa drugim kolegama. Policajac identifikovan kao H. izjavio je da su žene u jednoj jedinici morale da jedu cele kolače od sira dok ne povraćaju kao deo obreda inicijacije.

Dodatnu zabrinutost izazvalo je postupanje policije prema deci. Izveštaj je pokazao rasnu pristrasnost policije tokom pretresa. U decembru 2020, 15-godišnju devojčicu su pretresla dva službenika Meta, misleći da krije kanabis. Policija joj je naredila da se skine, bez prisustva druge odrasle osobe i znajući da ima menstruaciju.

U februaru prošle godine pojavile su se diskriminatorne VhatsApp poruke koje su slali službenici policijske stanice Čaring Kros u Londonu. Šalili su se na temu silovanja, Jevreja i ubijanja crne dece. Kresida Dik, bivša komesarka Meta, podnela je ostavku kada su poruke otkrivene, potresena nizom prošlih skandala.

Kasnije tog meseca, pokrenuta je interna kampanja pod nazivom „Not In Mi Met“, osmišljena da podstakne osoblje da govori o diskriminaciji. Zvaničnik, identifikovan inicijalima G, rekao je u izveštaju da je osoblju tokom predizbornih sastanaka rečeno da izbriše poruke VhatsApp-a i Facebook-a. Međutim, kampanja je primorala zvaničnike da otvore nove kanale za prepisku, a zatvore stare čim dobiju pritužbe na njihov sadržaj, ili čim je neko bio pod istragom zbog nedoličnog ponašanja.

Engleska policija, Scotland Yard
foto: EPA/ANDY RAIN

Bilo je mnogo propusta u rešavanju slučajeva. Met više puta nije uspeo da uhvati takozvanog "ubicu Grindra" Stivena Porta prošle godine, koji je ubio četvoricu muškaraca nakon što ih je pozvao da izađu u aplikaciji za gej sastanke. U drugom slučaju, policajci koji su imali zadatak da čuvaju mesto ubistva dve sestre, Bibe Henri i Nikol Smolman, priznali su da su delili selfije pored mrtvih tela. U poruci VhatsApp-a, žene koje su izbodene na smrt u parku u severnom Londonu nazvali su "mrtvim pticama".

„Nažalost, sedim pored dve mrtve ptice sa ubodnim ranama“, napisao je jedan od njih.

Nakon toga, dvojica zvaničnika osuđena su na 33 meseca zatvora. Pričama nema kraja. U Kesijevom izveštaju, Met postaje klub loših momaka koji koriste svoj položaj da opravdaju svoje nasilje. U britanskoj javnosti postoji dubok osećaj nepravde, jer se policijski rukovodioci decenijama nisu suočavali sa problemima. Tom izveštaju su prethodili raniji pregledi – Skarmanov izveštaj iz 1981. i Mekfersonov upit iz 1999. godine. Obojica su otkrila institucionalni rasizam. U odvojenom izveštaju Saveta šefova nacionalne policije navodi se da je više od 1.500 policajaca optuženo za nasilje nad ženama i devojčicama u periodu od šest meseci do marta 2022. godine u Engleskoj i Velsu. Smenjeno je samo 13 funkcionera.

Kejsijevu recenziju, tako potkrepljenu dokazima i otkrićima, policijski lideri i političari više ne mogu ignorisati. Ser Mark Rouli, koji je u septembru preuzeo dužnost komesara Meta, rekao je da se oseća "osramoćeno". Ali je odbio da kaže da li je policija "institucionalno rasistička", što je samo otkrilo razmere izazova. Gradonačelnik Londona Sadik Kan javno se sukobio sa Roulijem, rekavši da se ne slaže sa njegovim odbijanjem da opiše svoju silu kao institucionalno mizoginističku, rasističku i homofobičnu.

Može li "korumpirana" Metropolitanska policija povratiti poverenje?

Stotine policajaca bi trebalo da budu otpuštene i to je deo rešenja, rekao je Kejsi. Kejsi je dao niz preporuka za poboljšanje rada policije i uspostavio nadzorni odbor, na čelu sa gradonačelnikom Londona. Među preporukama je i da se ukine jedinica u kojoj su služili Kuzens i Kerik. Ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman obećala je da će Rouliju i drugim glavnim policajcima olakšati otpuštanje skitnica.

„Na kraju, moramo da obezbedimo da svi standardi budu podignuti i da je komesar Met zaista ozbiljan u pogledu toga da se to postigne. Njena reakcija je kritikovana kao nedovoljna, a ministarka je pozvana da odmah suspenduje sve policajce protiv kojih se vodi istraga za nasilje u porodici i optužbe za seksualni napad.

Rishi Sunak, Riši Šunak
foto: EPA/Tolga Akmen

Premijer Riši Sunak rekao je da veruje da Rouli već preduzima mere za promene.

„Želim da moja ćerka ima poverenja u policiju“, rekao je on u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Sekretar pravde Dominik Rab je samo potvrdio da nedolično ponašanje nije bilo izolovano, već samo za jednog ili dva policajca. Pored već pomenutih Kuzena i Derika, službenika „mrtve ptice“, ovo je spisak samo nekih od njih:

Džejmi Rejner (28) je više puta zlostavljao kolegu policajca tokom desetomesečne veze, pod "kontrolom i prinudom". Prikovao bi Boni Hadson i zadavio, a kada je rekao kolegama za zlostavljanje, pretio je i rekao da za svoje povrede okrivi „grub seks”. On je nakon priznanja krivičnog dela osuđen na dve godine i tri meseca zatvora.

Vil Skot-Baret (34) osuđen je u julu 2022. na devet meseci zatvora nakon što je priznao da je slao seksualne poruke i video snimke petnaestogodišnjem dečaku.

Fransoa Olvadž (53) osuđen je u aprilu 2022. na pet i po godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dece. Uzeo je dva kondoma, bočicu lubrikanta i pilule za erekciju, da upozna osobu za koju je znao da će biti 13-godišnja devojčica.

Engleska policija, Scotland Yard
foto: EPA/ANDY RAIN

Džoel Borders (46) proglašen je krivim za slanje mizoginističkih i rasističkih poruka u VhatsApp grupi sa ubicom Sare Everard, Vejnom Kuzensom. On i Džonaton Koban (36) razmenili su poruke o maltretiranju dece i osoba sa invaliditetom. U aprilu 2019, Borders je napisao: „Jedva čekam da dobijem pištolj da bih mogao da pucam nekom kretenu u lice!“. Borders, koji se takođe šalio o silovanju koleginice, osuđen je na 12 nedelja u novembru 2022. godine zbog slanja izuzetno uvredljivih poruka.

Nil Korbel (40) je detektiv voajer koji je koristio skrivene špijunske kamere da bi špijunirao gole žene.

Husein Čehab (22) je u januaru 2023. priznao da je imao seksualne odnose sa devojkama od 13 do 15 godina pre nego što je postao policajac, ali da je počinio prekršaje u vezi sa posedovanjem nepristojnih fotografija deteta i jedne za seksualnu komunikaciju sa detetom.

Neki od zločina su počinjeni dok je bio na dužnosti u školi u severnom Londonu 2021. godine.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track