IMAMO ORUŽJE KOJE MOŽE DA ZBRIŠE AMERIKU: Žestoke pretnje iz Rusije - Možemo da uništimo bilo kog neprijatelja
Foto: EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN / POOL

intervju koji je digao parišnu

IMAMO ORUŽJE KOJE MOŽE DA ZBRIŠE AMERIKU: Žestoke pretnje iz Rusije - Možemo da uništimo bilo kog neprijatelja

Planeta -

"Rusija poseduje napredno i jedinstveno oružje spoosbno da zbriše bilo kog neprijatelja, uključujući Sjedinjene Američke Države, rekao je u ponedeljak sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev u intervjuu za dnevnik Ruska gazeta.

„Rusija je strpljiva i nikoga ne zastrašuje svojom vojnom prednošću. Međutim, ona poseduje napredno jedinstveno oružje sposobno da uništi bilo kog neprijatelja, uključujući i Sjedinjene Države, u slučaju pretnje njenom postojanju“, rekao je šef ruski bezbednosti i jdan od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina

Stav američkih političara da Rusija neće moći da uzvrati na preventivni nuklearni udar SAD je kratkovid i opasan stav, naglasio je Patrušev.

„Američki političari opčinjeni domaćom propagandom nekako ostaju sigurni da su u slučaju direktnog sukoba sa Rusijom Sjedinjene Države sposobne da izvrše preventivni raketni udar, nakon čega Rusija već neće moći da uzvrati. Ovo je kratkovido. apsurda, koji je takođe veoma opasan“, naglasio je šef bezbednosti.

Kako je istakao sekretar Saveta bezbednosti Rusije, „zaboravivši lekcije istorije, neko na Zapadu već razmišlja o revanšu koji bi Rusiji naneo vojni poraz“.

On je dodao i da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da očuvaju svoju nadmoć u svetu, pa pokušavaju da potisnu Rusiju nakon čega će se usredsrediti na Kinu.

„Najmanje od 1945. godine izvor svake eskalacije tenzija na globalnom nivou bila je neobuzdana želja američkih vlasti da zadrže svoju dominantnu ulogu u svetu. Kako smatraju, dve velike sile, Rusija i Kina, sada sprečavaju da to ne urade“, rekao je Patrušev u intervjuu za Rosijsku gazetu.

On je objasnio da Rusija „iritira“ SAD „činjenicom da ne vodi samo sopstvenu nezavisnu politiku jačanja multipolarnog sveta, već i da je ta politika po mnogo čemu superiornija od američke sa duhovne i moralne perspektive“. , kao i u vojnom pogledu“. „Kina je, s druge strane, glavni ekonomski konkurent Sjedinjenih Država“, pojasnio je šef bezbednosti. Posle pokušaja da potisne Rusiju, Vašington će se uhvatiti u koštac sa Kinom“, istakao je Patrušev.

On je podsetio da su „konkretne mere za uništenje SSSR-a odobrene pre 75 godina čuvenom direktivom Saveta za nacionalnu bezbednost SAD „Ciljevi u pogledu Rusije“. „Sa raspadom Sovjetskog Saveza, Zapad je bio euforičan. Nije, međutim, trajalo dugo, jer je Rusija radila na ispravljanju svojih grešaka“, šef bezbednosti.

„Danas naša zemlja može da obezbedi ne samo domaću stabilnost, već i bezbednost svog naroda od spoljnih pretnji“, rekao je Patrušev.

Kurir.rs/TASS.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track