RUSI MASOVNO ŠALJU TOPOVE RAPIRA U UKRAJINU: Da li će MT-12 moći da zaustavi ofanzivu ukrajinskih točkaša i tenkova! VIDEO
Foto: Twitter/propeertys

sudar sila

RUSI MASOVNO ŠALJU TOPOVE RAPIRA U UKRAJINU: Da li će MT-12 moći da zaustavi ofanzivu ukrajinskih točkaša i tenkova! VIDEO

Planeta -

Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz Rusije na kome se vidi železnička kompozicija na kojoj se nalaze ukrcani protivtenkovski topovi MT-12 Rapira koji su namenjeni za uništavanje tenkova, borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera.

Naime, radi se o topovima iz 1960-tih godina prošlog veka. Neko bi rekao da su ovi topovi odavno zaboravljeni i neupotrebljivi, ali je to rat u Ukrajini demnatovao, posebno njegova druga polovina u Donbasu, kada su obe strane podjedanko koristili ova artiljerijska oruđa u zaustavljanju napada ili sprečavanje iskrcavanja vojnika na očekivanim pravcima udara.

Top podjedanko koriste i Rusi i Ukrajinci, a ono što budi pažnju na najnovijem snimku jeste da su ova oruđa prvo dekonzervirana, zatim kompletno remontovana i sveže ofarbana. U pitanju je povelika količina topova, koji će se najnverovatnije upotrebiti za zaustavljanje novonajavljene ukrajinske kontraofanzive koja je sve bliža, a prema nekim najavama trebala bi da počne sredinom aprila meseca ove godine.

Po čemu je to bitna Rapira odnosno sovjetski top T-12.

Sovjeti su od početka operacije Barbarosa u zaustavljanju nemačkih tenkova koristilo protivtenkovske topove kalibra 45 mm. Kako su na front stizali novi tenkovi, bolje oklopljeni, sa topovima veće kalibra 85 mm predlagan je razvoj novog topa. Nemci su u ratu koristili protivaionski top kalibra 88 mm koji je napravio bio pomor među britanskim tenkovima u Severnoj Africi. Konstruktori su smišljali, eksperimentisali i rat se zavšio, ali Crvena amrija nije odustajala od protivtenkovskih topova iako su primat počele da dobijaju protivoklopne rakete. Rešenje je nađeno da budući top bude kalibra 100 mm glatke cevi koji bi omogućio da se kalibar topova poveća pa je tako nastao i kasnije top kalibra 130 mm.

T-12 ili 2A19 kako glasi zvanični naziv ovog topa je protivtenkovski top kalibra 100 mm koji je konstruisan i napravljen u Jurginskom mašinskom zavodu broj 75. Projektom razvoja protivtenkovskog topa rukovodio je V. J. Afanasijev. Posle serije ispitivanja koji su pokazali odlične rezultate top je ušao u serijsku proizvodnju 1961. godine. Konstruktori su tokom projektovanja topa su se rukovodili da razmera mase i veličine budu što manje, kao i da top može da koristi različitu vrstu municije, a pored granata imao je mogućnost ispaljivanja iz cevi vođenih raketa.

Oružje, Ukrajina
foto: Twitter/propeertys

Top kosti podkalibarne, kumulativne i fugasne -visokoeksplozivne projektile. Za delovanje po tenkovima upotrebljavaju se kumultaivne i podkalibarne granate koje na daljini od 1.000 m probijaju oko 220 mm homogenog čeličnog oklopa, što je značilo da je tenk mogao da probije čeoni oklop tenkova starije generacije poput M-48, M-60 i Leoparda -1 koji se najavljuje da će ući u naoružanje ukrajinske vojske iz viškova kompanije Rajanmetal. Kao što smo naveli tenk ispaljuje i vođenu raketu 9M117 "Kastet", koja sa laserskim vođenjem može da probije oklop tenka debljine na čelu do 660 mm homogenog čeličnog oklopa.

Nišanski uređaji

Protivoklopni topovi T-12 i MT-12 poseduju dnevnu nišansku spravu OP4M-40 i nočnu APN-5-40. Top ima mogućnost gađanja direktnog gađanja ciljeva za ša se koriste obe nišanske psrave i ima pomoćnu S71-40 i panoramsku nišansku spravu PG-1M.

Lafet topa je bio modifkovana i podružena verzija sa topa kalibra 85 mm, cev je bila znatno duža, a na kraju cevi postojala je gasna kočnica. Početkom 1970 tih godina izvršena je modifikacija poznata pod imenom MT-12 Rapira, koji je dobio novi lafet sa oprugom koji smanjuje trzaj i obezbeđuje stabilnost topa. Top je dobio nove točkove, vešanje, hidaulične kočnice, novi sistem elevacije.

Taktičko tehnički podaci protivoklopnog topa MT-12

Posada: 6 vojnika

Dimenzije: dužina cevi 6 m, u marsevskom položaju 9,6 m, širina 2,3 m

Masa: 3.100 kg

Maksimalna daljina gađanja 8.200 m

Brzina paljbe 6-14 granata u minuti

Maksimalna brzina gašanja na putevima 60 km/h

Ovaj top osim u naoružanju sovjetske amrije nalazio se i u armijama Varšavskog pakta, na Bliskom istoku, Africi, a imala ga je u naoružanju JNA i VJ, da bi posle demokratskih promena i smanjenja vojske otpisan.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track