RUSI PRIPREMAJU ARMATU ZA LEOPARDE: NATO uočio T-14 na poligonu, da li će u ukrajinskim stepama doći do sudara GVOZDENIH DIVOVA?
Foto: Shutterstock, Hannu Mononen / Alamy / Alamy / Profimedia

vatreno krštenje

RUSI PRIPREMAJU ARMATU ZA LEOPARDE: NATO uočio T-14 na poligonu, da li će u ukrajinskim stepama doći do sudara GVOZDENIH DIVOVA?

Planeta -

Ruske oružane snage su tokom ukrajinske kampanje testirale i testiraju mnoge najnovije modele vojne opreme u borbenim uslovima. Portal AvtoVzglad sugeriše da bi ruski „tenk budućnosti“ T-14 „Armata“ mogao dobiti vatreno krštenje u ukrajinskim stepama.

T-14 Armata, tenk, parada
foto: EPA / Maxim Shipenkov

Što se tiče upotrebe ruskog T-14 u toku SVO, nema pouzdanih podataka u javnosti. Međutim, zapadni mediji su već izvestili o paru „Armata“ na jednom od poligona Oružanih snaga Rusije u relativnoj blizini granice sa Ukrajinom. Tamo su ih navodno uočili satelitski obaveštajci NATO-a. Ako ne lažu, ova činjenica se može smatrati testiranjem najnovijeg ruskog tenka za upotrebu u stvarnim bitkama.

Po svemu sudeći, Armata će morati da se nosi ne samo sa raznim modifikacijama ukrajinskih T-80, T-72, ​​T-62 i drugih „sovjetskih” tenkova, već i sa desetinama nemačkih Leoparda 2. Priča se da zapadne zemlje planiraju da dopreme još i stotine starijih Leoparda 1. Ali, najverovatnije je da će nemački Leopard 2 igrati ulogu najstrašnijeg protivnika „Armate“.

Uzimajući u obzir tehničke karakteristike oba borbena vozila, možemo reći da će nemačka „maca” u duelu sa ruskim takmičarom imati teškoće. Počnimo sa napajanjem. „Nemac” je opremljen dizel motorom od 1500 konjskih snaga mase od oko 55 tona. Ruski tenk je težak 48 tona sa sličnim agregatom. Razlika od 7 tona može biti odlučujući faktor. Kako u pogledu manevarske sposobnosti i dinamike borbenog vozila, tako i u pogledu njegove prohodnosti. Ili, na primer, u pogledu mogućnosti prevoza preko više ili manje izdržljivih mostova i nadvožnjaka.

tenk, nemački tenk, tenk leopard 2
foto: AP Heikki Saukkomaa

„Rus“ je naoružan topom od 125 milimetara. "Nemački" - 120 mm. Na udaljenosti od 2000 metara, podkalibarski projektil Armata probija 1000 mm homogenog oklopa, a nemački top - 750 mm. Automatsko punjenje omogućava T-14 da ispali do 14 granata u minuti. Leopard 2 se puni ručno, što drastično ograničava brzinu paljbe.

Ali najznačajnija strukturna razlika između Armate i Leoparda je u rasporedu kupole. Nemci imaju komandanta sa tobdžijom u njemu. Ruski tenk nema. Sva tri člana posade T-14 nalaze se ispod. „Uklanjanjem“ posade iz kupole tenka , kreatori „Armate“ su uštedeli na njenom oklopu i uspeli da u njega „uguraju“ mnogo korisnih stvari u borbi.

Na primer, opremili su tenk sa sistemom protivtenkovske zaštite od raketa. Ona otkriva lansirane ATGM pomoću radara i gomile senzora. I obara ih specijalnim projektilima ispaljenim iz malih minobacača. Tako nešto ne postoji kod Leoparda. Pored toga, „Armata” je opremljena stanicom za elektronsko ratovanje sposobnom da potisne rad bespilotnih letelica i neprijateljskih sistema za navođenje. "Leopard" je lišen ovoga. Veruje se da će T-14 na ratištu, između ostalog, morati da igra ulogu kontrolnog centra i okupljanja drugih borbenih vozila u jedinstvenu udarnu snagu. Leopard to ne radi. Generalno, u borbi između dva oklopna vozila, ruski model ima sve šanse da pobedi.

T-14 Armata, Armata, tenk
foto: Shutterstock

U zaključku, treba reći da u stvarnim borbenim uslovima duel između T-14 Armata i Leoparda 2 krajnje malo verovatan događaj. Pre svega zato što se tenkovi u Ukrajini veoma retko nalaze u takvim uslovima. U ogromnoj većini slučajeva koriste se za uništavanje uporišta.

A i sama borbena vozila stradaju uglavnom od pešadijskog protivtenkovskog oružja, artiljerije i dronova kamikaza. Osim toga, postoje svi razlozi da se veruje da ako ruska komanda uvede T-14 u borbu, to će biti tek u fazi kada će borbeni potencijal ukrajinske vojske biti konačno slomljen a verovatnoća da će neprijatelj zarobirti Armatu biti svedena na nulu.

(Kurir.rs/avtovzglyad.ru)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track