DRAMATIČAN APEL AMERIČKOG STRUČNJAKA Zabraniti veštačku inteligenciju i njen razvoj, sav život na Zemlji može biti POTPUNO UNIŠTEN
Foto: Aleksandr Khakimullin / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock, Ilustracija

REALNA OPASNOST za ČOVEČANSTVo

DRAMATIČAN APEL AMERIČKOG STRUČNJAKA Zabraniti veštačku inteligenciju i njen razvoj, sav život na Zemlji može biti POTPUNO UNIŠTEN

Planeta -

Elizer Judkovski, poznati američki specijalista za veštačku inteligenciju, pozvao je na isključivanje svih neuronskih mreža kako bi se spasilo čovečanstvo.

Elizer Judkovski je američki teorijski naučnik koji radi u Institutu za istraživanje mašinske inteligencije. Od 2001. godine proučava regulaciju veštačke opšte inteligencije i smatra se osnivačem ove oblasti.

Stručnjaci, uključujući Elona Maska, su 29. marta u otvorenom pismu pozvali sve laboratorije da obustave obuku moćnih sistema veštačke inteligencije na najmanje 6 meseci. Judkovski je odbio da ga potpiše, jer je takav korak smatrao nedovoljnim, s obzirom na dubinu pretnje od „pametnih” mašina.

On je u svom članku za list Time naveo:

„Mnogi istraživači koji su udubljeni u ova pitanja, uključujući mene, očekuju da će najverovatniji ishod stvaranja nadljudski inteligentne veštačke inteligencije, pod bilo kojim okolnostima koje su iole nalik sadašnjim, biti da će bukvalno svi na Zemlji umreti“, naglasio je Judkovski.

Ovo se navodi u članku pod naslovom „Nije dovoljno pauzirati razvoj AI. Moramo sve to ugasiti".

Prema Judkovskom, čovečanstvo još nije spremno da se nosi sa superinteligencijom koja je moćnija od ChatGPT-4 chat bota, pošto su za kontrolu potrebne naprednije tehnologije. Teoretski, AI se može naučiti da se brine o živim bićima, ali naučnici još ne znaju kako to da urade.

„Ne možemo unapred predvideti šta će se i kada desiti, a sada se čini mogućim da istraživačka laboratorija može da pređe kritičnu granicu a da to ni ne primeti“, rekao je stručnjak.

On je naveo da je verovatan rezultat suočavanja čovečanstva sa suprotstavljenom nadljudskom inteligencijom potpuni poraz.

"Da biste vizuelizovali neprijateljsku nadljudsku veštačku inteligenciju, nemojte zamišljati beživotnog mislioca koji je knjišk pametan, a koji boravi na internetu i sa lošim namerama. Zamislite čitavu vanzemaljsku civilizaciju, koja razmišlja milionima puta brže od ljudi, u početku ograničena na kompjutere. Dovoljno inteligentna AI neće dugo ostati ograničena na računare. U današnjem svetu možete poslati e-poruku DNK nizovima laboratorijama koje će proizvoditi proteine na zahtev, omogućavajući veštačkoj inteligenciji koja je prvobitno ograničena na internet da izgradi veštačke oblike života ili da se pokrene direktno na postbiološku molekularnu proizvodnju", napisao je.

Ovaj teoretičar smatra da biznismeni Elon Mask i Stiv Voznijak ne shvataju situaciju dovoljno ozbiljno. On je naglasio da veštačka inteligencija uopšte ne brine o inteligentnom životu, a da čovečanstvo još nije sazrelo za uvođenje ovakvih tehnologija.

On je predložio je da se zabrani korišćenje veštačke inteligencije na neodređeno vreme i širom sveta, uključujući vlade i oružane snage.

Pozvao je na uništavanje moćnih centara podataka za obuku veštačke inteligencije, ako treba i bombardovanjem.

On je predložio da se zabrana učini neograničenom za sve zemlje sveta, uključujući i oružane snage, zaključivanje međunarodnog sporazuma, praćenje upotrebe GPU-a i kažnjavanje organizacija kojerazvijaju veštačku inteligenciju uprkos moratorijumu, ako treba i preciznim bombardovanjem.

"Ukoliko obaveštajni podaci izveste da zemlja koja nije deo sporazuma gradi GPU klaster, ne plašite se toliko sukoba između zemalja koliko kršenja moratorijuma. Budite spremni da uništite centar podataka kriminala vazdušnim napadom", rekao je Judkovski.

(Kurir.rs/The Time)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track