Najnovije vesti

NANELI SMO IM TEŠKE GUBITKE: Rusi koji ratuju protiv Putina progovorili za CNN o napadu na Belgorodsku oblast TO JE SAMO POČETAK
Foto: Printscreen Twitter

Legija Sloboda za Rusiju i Ruski dobrovoljački korpus

NANELI SMO IM TEŠKE GUBITKE: Rusi koji ratuju protiv Putina progovorili za CNN o napadu na Belgorodsku oblast TO JE SAMO POČETAK

Planeta

Ruski antiputinovski borci disidenti, nakon upada u Belgorodsku oblast u svojoj domovini, pojavili su se u Ukrajini s trofejom, zarobljenim ruskim oklopnim vozilom, ali imaju problema s time da se drže službenog objašnjenja Kijeva o njihovim poduhvatima, piše CNN.

Te oružane formacije bore se na strani Ukrajine u ratu s Rusijom, ali Kijev odbacuje povezanost s tim ruskim partizanskim borcima i tvrdi da oni deluju nezavisno i da nisu pod vojnom kontrolom.

Belgorod
foto: Printscreen Twitter

U skladu s time, ukrajinski službenici tvrde da su pripadnici ovih ruskih jedinica delovali sami kada su probili rusko-ukrajinsku granicu i u napadu koji se protegao i na drugi dan pucali na ruske gradove u regiji Belgorod ranije ove nedelje. Međutim, kako piše CNN, to baš i nije tačno.

Svi pripadnici grupa Legija Sloboda za Rusiju i Ruski dobrovoljački korpus - obe sastavljene od ruskih državljana koji se bore u Ukrajini protiv svoje domovine - nalaze se pod zapovedništvom ukrajinskih snaga bezbednosti.

"Da li je to bila samostalna akcija, nekoordinisana s ukrajinskim Ministarstvom odbrane ili su vam oni dali uputstva?", upitao je u sredu Sem Kajli, novinar CNN-a, Denisa Nikitina - pravog imena Denis Kapustin, a poznat i kao Beli Reks - vođu krajnje desnog Ruskog dobrovoljačkog korpusa.

"Očigledno, sve što radimo, svaka odluka koju donesemo u pozadini, preko granice (u Rusiji) ... naša je vlastita odluka", odgovorio je Nikitin.

No, nastavio je priznajući da primaju određeno "ohrabrenje i pomoć".

"Ono što radimo, očigledno, možemo zamoliti naše, da tako kažemo, (ukrajinske) saborce, prijatelje, za njihovu pomoć u planiranju. Šta misliš o ovome? Možete li nam reći da li je ovo verodostojna misija? Da li bi to pomoglo Ukrajini u borbi ili bi pogoršalo stvari?", rekao je Nikitin.

"Oni će reći će "da, ne, ovo je dobra ideja, ovo je loša ideja". Dakle, to je jedna vrsta ohrabrenja i pomoći", dodao je.

Nikitin, kako piše novinar CNN-a, ovim mu nije u potpunosti dao mig, ali zapravo i jeste, prenosi Jutarnji.

A slični signali dolaze i od Cezara, kako glasi nadimak portparola Legije Sloboda za Rusiju, umerenije antiputinovske formacije sastavljene od nekoliko stotina ljudi, koja se takođe bori na strani Ukrajinaca i cilj joj je svrgavanje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Upitan da li je tačno da su pri upadu u Belgorodsku oblast koristili i američka oklopna vozila MRAP - a možda čak i vozila koja su Sjedinjene Države donirale Ukrajini - Cezar je rekao: "Mi smo takođe koristili hamvije. Kupujemo ih putem međunarodne trgovine, u ratnim trgovinama. Da... svako ko ima nešto novca to može".

Cezar je, kako se navodi, svojim odgovorom ironično i svesno ponovio rusku propagandu tokom prve invazije Moskve na Ukrajinu 2014. godine, kada je Kremlj porekao da su njegove snage na terenu i sugerisali su da su proruski pobunjenici kupovali ruska vozila na otvorenom tržištu.

SAD: Nismo odobrili nikakav transfer oružja

Korišćenje američkih vojnih vozila u operaciji izazvalo je određenu, ali manju konsternaciju u Vašingtonu.

"Vlada SAD-a nije odobrila nikakve transfere opreme trećim stranama, paravojnim organizacijama izvan ukrajinskih oružanih snaga, niti je ukrajinska vlada zatražila bilo kakve takve transfere", rekao je brigadni general Patrik Rajder, sekretar Pentagona za štampu, naglašavajući da će SAD pomno pratiti situaciju.

Zapad je u svojim donacijama insistirao na tome da Kijev ne koristi oružje koje dobija od članica NATO saveza unutar granica Rusije. Napadom na rusku metu unutar same Rusije korišćenjem krstareće rakete Storm Shadow, koje je isporučila Velika Britanija, na primer, riikovalo bi se dovođenje NATO-a u direktan sukob s Moskvom. Ipak, oklopna vozila MRAP su tek oklopna vozila, a oružani sistemu su ono što je zaista važno.

Ukrajina ne želi da ima ništa s napadom u Rusiji, navodi Kajli te je koristila ruske grupe da obave posao i tvrdila da nisu pod ukrajinskim zapovedništvom - ovoga puta. Ipak, Kijev će biti oduševljen rezultatom, jer napad disidenata imao je željeni učinak - destabilizovao je Rusiju. Jevgenij Prigožin, vođa ruske plaćeničke paravojne grupe Vagner, već je iskoristio ovaj napad kao dokaz nesposobnosti ruske vojske, s čijim je vrhom već dugo u sukobu.

"Diverzantske i izviđačke snage mirno ulaze u Rusiju i marširaju, snimaju video snimke, voze svoje tenkove, oklopna vozila pešadije. Gde je garancija da neće ući u Moskvu?... Koliko ja shvatam, nikoga nije briga za stanovnike Belgorodske oblasti", grmio je Prigožin u utorak u intervjuu s proratnim vojnim blogerom Konstantinom Dolgovom.

"Poručujem eliti Ruske Federacije - kučkini sinovi, okupite svoju decu. Pošaljite ih u rat. Kad dođete na sahrane i počnete ih ukopavati, ljudi će reći: "Sada je sve pošteno"".

Ako ne bude tako, upozorio je vođa plaćenika - koji, uprkos oštrim kritikama koje upućuje kremaljskim elitama i vojnom vrhu, i dalje tvrdi da podržava Putina - sve te podele bi mogle dovesti do nečega što bi bilo revolucija, upravo kao i 2017. godine. Sa sigurnošću se, navodi autor, može pretpostaviti da podmladak moskovskih elita neće sada odjednom navaliti kroz vrata ureda za regrutaciju oružanih snaga ili Prigožinove zloglasne grupe.

No, haos u redovima neprijatelja ravan je pobedi, prema istoimenoj doktrini generala Valerija Gerasimova, načelnika ruskog Glavnog štaba i zapovednika ruskih snaga u Ukrajini. A Cezar je uveren da su u Moskvi uzdrmani.

"Oni (snage brane Belgorod) su bili preglupi i prespori. Oko pet sati, oko pet sati (za reakciju). Jedino što su radili je da pokušaju da razumeju šta se dogodilo. Bila je tek jedna mehanizovana četa koja je forsirala protivnapad. Juče smo uništili tu mehanizovanu grupu. Naneli smo im teške žrtve", rekao je Cezar na engleskom koji je učio u školi u Rusiji.

"To je tek mali početak, samo izviđanje", zaključio je.

(Kurir.rs/Telegraf.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja