"KORISTE IRANSKE DRONOVE KAO GLINENE GOLUBOVE" Pukovnik Zorić OTKRIO STRATEGIJU NAPADA: To je jedan od ključnih interesa Rusije
Boško Zorić i Aleksandar Gajić o napadu na Kijev, Foto: Kurir Televizija, Youtube Printscreen/Reuters

geopolitički interesi:

"KORISTE IRANSKE DRONOVE KAO GLINENE GOLUBOVE" Pukovnik Zorić OTKRIO STRATEGIJU NAPADA: To je jedan od ključnih interesa Rusije

Planeta -

Više od 40 dronova koje je Rusija lansirala tokom vikenda oboreno je u vazdušnom prostoru Kijeva, saopštili su zvaničnici vojne administracije glavnog grada na svom Telegram kanalu za razmenu poruka.

Rusija je pokrenula veliki dvotalasni vazdušni napad na Kijev u kojem je poginula najmanje jedna osoba

Boško Zorić, Aleksandar Gajić
foto: Kurir tv

Pukovnik u penziji Boško Zorić iz Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost i Aleksandar M. Gajić, iz Centra za društvenu stabilnost razgovarali su o ratu u Ukrajini.

Nakon što su prokomentarisali dešavanja na Kosovu i Metohiji i sramne poteze albanski samoprozvanih vlasti, kada su sile takozvane kosovske policije napale nenaoružane Srbe, dotakli su se i sukoba u Ukrajini.

Boško Zorić, Aleksandar Gajić
foto: Kurir tv

Zorić smatra da PVO ne može da zna šta je cilj drona i da njegova svrha može biti raznolika.

- Prinuđeni su da na svaku besposadnu letelicu lansiraju kontraodbranu i time troši svoja sredstva. Mislim da je to razlog ove provokacije, da bi oni potrošili svoje resurse i otkrili položaj - započinje Zorić i navodi u nastavku:

- Pripreme za borbu su počele 2014. godine u Ukrajini. Piloti za F16 su već na obuci. Ono što sam naučio je da, kada Zapad počne da priča o nečemu, oni su već završili to i prelaze na sledeću stepenicu - upozorio je.

Sasvim je izvesno da ćemo gledati kontraofanzivu na jugoistočnom delu fronta, pridružio se razgovoru Gajić.

Prokomentarisao je to što tranzit ruskih energenata preko Ukrajine nije obustavljen, dok je, sa druge strane Zapad, uveo ekonomske sankcije Moskvi.

Moskva je 2022. godine platila 2, 11 milijardi dolara Kijevu za tranzit gasa i nafte.

- Iako Rusi prete u medijima, dosta je daleko ta eskalacija sukoba u pravcu sa NATO. Iako je ovo rat, znamo da je to jedan od ključnih i vitalnih interesa Ruske federacije. Imaće veće dobiti ako gas protiče, nego da se zaustavi. Imali ste ovakav protok energenata i čak i oružja kada je u pitanju bio rat u Jugoslaviji. Mislim da to nije previše čudno i iznenađujuće - rekao je Gajić.

01:23

RUSIJA UKRAJINA

Zorić ističe prisutnost dvostrukih aršina.

- Imamo ceo Zapad koji snabdeva Ukrajinu oružjem, a sa druge strane zabranjuju dotok oružja Rusiji. Obaveza svake države je da obezbedi sebi prijatelje i podršku sveta. Po količini sredstava koja se troše, teško koja industrija može da proizvede sama sve što joj treba. U svakom se ratu trguje. Dokazano je da je Iran isporučio dronove Šahid. Čim ste proizveli nešto, već obaveštajne službe ozbiljnijih zemalja znaju šta ste proizveli - ističe Zorić.

Gajić se slaže i kaže da je sveopšte poznato da tranzit trgovine funkcioniše između Rusije i Irana.

- To je sasvim normalno i legitimno. To je jedan prosečan dron i razvija brzinu od 180 kilometara na sat, a služi kao neka vrsta glinenih golubova, da se markiraju pozicije - rekao je Gajić.

Oba sagovornika su se složila u zaključku da niko ne može očekivati kraj sukoba u skorije vreme.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track