U DVE BOLNICE NISU UOČILI UGRUŠAK U NOZI: Devet dana kasnije 23-godišnja devojka bila je mrtva, njen brat sada traži SAMO JEDNO
Foto: Shutterstock

roditelji i dalje očajni

U DVE BOLNICE NISU UOČILI UGRUŠAK U NOZI: Devet dana kasnije 23-godišnja devojka bila je mrtva, njen brat sada traži SAMO JEDNO

Planeta -

Nakon što je njihova 23-godišnja ćerka Kejti Mekferson umrla od krvnog ugruška pre više od 20 godina, njeni roditelji Gordon i Džejn rade na podizanju svesti o dubokoj venskoj trombozi, prenosi Miror.

Mekferson je studirao radnu terapiju kada lekari u dve bolnice nisu primetili krvni ugrušak u njenoj nozi i umesto toga su je poslali kući i rekli joj da uzme lekove protiv bolova.

Duboka venska tromboza (DVT) je krvni ugrušak u dubokim venama udova (obično u butini ili potkolenici) ili u venama karlice. DVT je glavni uzrok plućne embolije. DVT može biti asimptomatski ili može izazvati bol i oticanje ekstremiteta. Leči se antikoagulansima.

- Podržavam Gordona u svemu, ali ne mogu više. To je kao da ponovo proživljavam Kejtinu smrt. Bio sam sa njom kada je umrla. Želim da svi ljudi budu svesni DVT-a. Sada imamo 9-godišnju unuku. Naš sin insistira da se ona testira kako bi se otkrilo da li nosi neispravan gen, rekla je Džejn.

- Ako ga nosi, lekari će biti obavešteni. Ovo se može sprečiti. Kejti je bila srećna. Živela je u svom malom stanu u Edinburgu, pohađala Univerzitet Kraljica Margaret i imala malu mačku. Bila je savršeno srećna. To nije trebalo da se desi – dodala je Džejn.

Gordona je prošle godine Međunarodno društvo za trombozu i hemostazu proglasilo za ambasadora godine. Rekao je da mu je to velika čast, posebno zato što ga škotske vlasti baš i ne slušaju. Gordon je dodao da će nastaviti da radi na tome da ga političari saslušaju.

Gordon kaže da 11.400 Škota umire svake godine od krvnih ugrušaka i tromboze.

- Katie je otišla. Ja tu ne mogu ništa. Pa zašto ovo radim? Znam kroz kakav pakao je prošla moja porodica i znam da će mnoge druge porodice proći kroz njega. Međutim, radije ne bih morao da se bavim time i da je Kejti još uvek tu. Ali stvar je u tome da moramo da se zadovoljimo sa onim što imamo - zaključio je Gordon.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track