RC-135 SE TRESE OD TURBULENCIJA: Pogledajte bliski susret kineskog borbenog aviona J-16 i američke obaveštajne letelice (VIDEO)
Foto: Printskrin / You Tube

opasan manevar

RC-135 SE TRESE OD TURBULENCIJA: Pogledajte bliski susret kineskog borbenog aviona J-16 i američke obaveštajne letelice (VIDEO)

Planeta -

Kineski borbeni avion izveo je "nepotrebno agresivan" manevar u blizini američkog vojnog aviona iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru, saopštile su SAD.

Američka vojna komanda odgovorna za Indo-Pacifik saopštila je da se manevar kineskog aviona J-16 dogodio prošle nedelje i da je primorao američki avion RC-135 da leti kroz turbulenciju.

- SAD će nastaviti da lete i sprovode operacije bezbedno i odgovorno gde god to međunarodno pravo dozvoljava - navodi se u saopštenju.

Na prikazanom snimku se vidi kako kineski borbeni avion prolazi ispred nosa američkog aviona RC-135 koji se trese zbog turbulencija, navodi Tanjug, a prenose Novosti..

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liu Penđu saopštio je da SAD u dužem vremenskom periodu često raspoređuju avione i brodove za izviđanje Kine iz blizine što predstavlja ozbiljnu opasnost za nacionalnu bezbednost.

- Kina poziva SAD da zaustave opasne provokacije i prestanu da prebacuju krivicu na Kinu - saopštio je Liu koji nije izneo više detalja o incidentu iznad Južnog kineskog mora.

Liu je naveo da će Kina nastaviti da preduzima neophodne mere za odlučnu odbranu svog suvereniteta i bezbednosti i da će raditi sa zemljama regiona na čvrstoj zaštiti mira i stabilnosti u Južnom kineskom moru.

Najnoviji incident dogodio se pre nego što je Peking odbio zahtev američkog ministra odbrane Lojda Ostina da se sastane sa kineskim ministrom nacionalne odbrane Li Šangfuom na marginama međunarodnog foruma posvećenog bezbednosti u Aziji koji će biti otvoren u petak.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track