"BRAĆO RUSI, IMA DA VAS NEMA" Šahrimanjan Obradović: Oni su u panici, kad budu čuli da su stigli avioni F-16, to će im biti kraj
Biljana Šahrimanjan Obradović i Nikola Perišić, Foto: Kurir TV, Shutterstock, Printscreen/Twitter

ukrajina

"BRAĆO RUSI, IMA DA VAS NEMA" Šahrimanjan Obradović: Oni su u panici, kad budu čuli da su stigli avioni F-16, to će im biti kraj

Planeta -

Biljana Šahrimanjan Obradović, Centar za stratešku analizu i Nikola Perišić, iz Centra za društvena istraživanja, gosti jutarnjeg programa Redakcija, kroz razgovor sa voditeljkom Oljom Lazarević izneli su mišljenja o dešavanjima u Ukrajini.

rat
foto: Kurir tv

Osnivač ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin izajvio je da su ukrajinske snage ponovo zauzele deo severno od Bahmuta u istočnoj Ukrajini.

Nikola Perišić, Biljana Šahrimanjan Obradović
foto: Kurir tv

Šahrimanjan Obradović uviđa da situacija u Bahmutu nije slučajna.

- Prigožin je u svojoj izjavi rekao da ne zna šta će se dešavati sa ruskim teritorijama kada oni napuste Bahmut. Mislim da sada, dešavanja u Belgordskoj oblasti nisu slučajna i ako oslobodilački korpus uspe da oslobodi više teritorija u Ruskoj federaciji, da će ukrajinska vojska pokušati da trguje sa okupiranim ruskim teritorijama - započinje razgovor Obradović, jer kako dalje objašnjava:

- Ovo je žestoki udar na Vladimira Putina, ova dešavanja u Belgorodu, jer on kao država - predsednik Rusije nije osigurao bezbednost građana Ruske federacije - kaže Šahrimanjan Obradović.

Ministar odbrane Ukrajine izjavio je da ta zemlja u kontraofanzivi protiv ruskih snaga ovog leta neće koristiti borbene avione F-16, ali da će koristiti svu kopnenu opremu.

rat
foto: Kurir tv

Perišić daje mišljenje o ulozi SAD povodom isporuke borbenih aviona F16.

- Posle samita G7 gde je prisustvovao predsednik Ukrajine, isporuka je dogovorena. Mislim da će doći do isporuke i da će Ukrajina dati garancije da neće korisititi te avione na teritoriji Rusije, a Rusija nije ovo očekivala. Negde sad to pokazuje neiksustvo Vladimira Putina, ipak nije se rukovodio ovakvom operacijom i pokazuje se da sama ruska vojska luta sa ciljevima i da postoji ranjivost - rekao je Perišić.

Da li postoji netrpeljivost unutar redova ruske vojske Vagnera i regularne ruske vojske, pita se Perišić.

- Oni žele da ukažu da postoje nesuglasice kako bi se suprotna strana opustila. Vagner grupa je najzaslužnija što se tiče osvajanja Bahmuta, a mislim da ne postoji nesuglasica - dodao je.

Najistaknutija je volja za ofanzivu u Ukrajini, nadovezuje se Šahrimanjan Obradović.

- Borbeni avioni F16 su, ili stigli, ili su već u Poljskoj. Govorimo o kampanji tišine, u Ukrajini su mi rekli da su apsolutno sve mreže zatvorene, i da ne sme da se objavljuje ništa o kontraofanzivi. Mnogo je informacija na terenu. Što se tiče nesuglasica vođa grupe Vagner i Jevgenij Prigožin je, i te kako proračunat i planira da krene u političku ofanzivu, ne zaboravimo da su njih dvojica iz istog miljea. Oni se jako dobro poznaju. Tako da, i te kako rat može da posvađa decenijske prijatelje - rekla je.

Planovi EU po pitanju Ukrajine su, kako smatra Perišić njena integracija i mogućnost kompromisa.

- Ukrajina bi ubrzanim putem postala članica NATO i Evropske unije, a da se za ove četiri oblasti, raspiše referendum gde bi se taj proces razvijao pod posmatranjem SAD i to bi bilo kompromisno rešenje - smatra Perišić.

LAVROV: EVROPA IZABRALA RAT

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da je Evropa izabrala put rata.

„Naš koncept spoljne politike kaže da je Evropa izabrala put rata sa nama. Nama, naravno, nije stalo da živimo sa njima rame uz rame, ali ako je ovo rat, onda moramo da ostvarimo svoje ciljeve. Oni hoće tuđe, a mi svoje. Nikada nismo hteli tuđe. Svi oni koji su se pridružili našoj zemlji još od vremena Ruske imperije to su činili dobrovoljno”, poručio je Lavrov.

Nikola Perišić, Biljana Šahrimanjan Obradović
foto: Kurir tv

Perišić ističe reč "rat" koju u izjavi koristi šef ruske diplomatije, i jasno mu je da se evropske države plaše od nadiranja Rusije, te da će učiniti sve u podršci Ukrajini, da bi pokazale da Rusija nema mogućnost napretka.

- SAD strahuju da može da dođe do nekog bližeg odnosa unutar Briks saveza. Tako da su se oni vratili ovim putem na velika vrata u Evropu, pokazvaši da je Evropi potreban diktat SAD - rekao je Perišić.

Putin
foto: Gavriil Grigorov, Printscreen

Obradović dopunjuje priču još jednim uglom.

- Ukoliko je Ruska federacija sigurna u svoju moć ne bi imala ovakvu retoriku. Oni su u panici. Politika, ekonomija i vojska, su odlike jake države, a Rusija je oslabila. Što se tiče vojske oni nisu svetska sila i imaju starudiju od tenkova. Nemaju ni jednu jaku komponentu. Pitanje je kako će Zapad i da li će hteti da uđu u pregovore. Mogu da kažem da se unutar ruskog državnog aparata dešavaju velike promene. Miševi napuštaju brod, a na kraju ostaje kapetan, to je Vladimir Putin - kazala je Šahrimanjan Obradović.

03:42

KAD BROD TONE PRVO BEŽE MIŠEVI

Perišić zaključuje razgovor time da neće biti brzog rešenja koje je najpotrebnije u ovom trenutku.

- Sve pripreme naoružanja i jedne i druge strane je da pokušavaju da ispune sve svoje maksimalističke ciljeve i nemoguće je da dođe do brzog rešenja, izgleda da će rat trajati dugi niz godina - rekao je Perišić.

Sagovornici su prokomentarisali mogućnost mirovnih pregovora.

Perišić smatra da je uloga Kine i Vatikana formalna, a da je bez posredovanja SAD, sve uzalud.

00:26

BRAĆO RUSI, IMA DA VAS NEMA Šahrimanjan Obradović: Oni su u panici, kad budu čuli da su stigli avioni F-16, to će im biti kraj

Obradović je predočila svoj scenario.

- Mislim da u trenutku kada Ruska federacija čuje i sazna da je stigao F16 da je to kraj! U trenutku kada se podigne F16, pazite se braćo Rusi, ima da vas nema, to je poslednji scenario, a što se tiče pregovora jedini posrednik može da bude supersila SAD - rekla je Šahrimanjan Obradović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track