"OVO JE NAJSLABIJA TAČKA RUSIJE, AKO OVDE PROBIJU, POČINJE PARANJE" Forca: Vojvoda Putnik je tako postupio u Kolubarskoj bici
Božidar Forca o ratu u Ukrajini, Foto: Kurir TV, EPA, Shutterstock

RAT u ukrajinI

"OVO JE NAJSLABIJA TAČKA RUSIJE, AKO OVDE PROBIJU, POČINJE PARANJE" Forca: Vojvoda Putnik je tako postupio u Kolubarskoj bici

Planeta -

Božidar Forca, profesor i general major u penziji, gostovao je u emsiji Puls Srbije i govorio o sukobu u Ukrajini i mogućoj kontraofanzivi.

Avioni, NATO, kc135, F16
foto: Shutterstock, EPA

Sa vojne terminologije posmatrano, ofanziva je izuzetno širokih razmera operacije, koje izvode strategijsko operativne jedinice na delu ratišta, ili čitavom ratištu, započinje razgovor Forca.

- Prvo morate da imate prednost. Onda, vazdušni prostor. Treće iznenađenje. Kada gledamo ovu trenutnu operaciju u Ukrajini, to nije ofanziva u pravom smislu reči. Neko je rekao puzajuća ofanziva, e to će pre biti. Strateški je Ukrajini najbitniji Krim. To je najslabija tačka Rusije. Ako osvoje Krim, praktično počinje paranje Rusije. Da osvojite Krim trebaju bam ogromne snage, ako nemate prevlast u vazdušnom prostoru, ona je najbolja iz dodira. Primer je Kolubarska bitka, kada se srpska vojska povlačila sa Drine, vojvoda Putnik je dao naređenje, nema više nazad, ajmo u protivnapad i uspeli su - kaže Forca.

Božidar Forca
foto: Kurir TV, Printscreen Twitter

Dao je mišljenje o avionima i učestvovanju F16 u kontranapadu.

- Pominjanje avijacije kada je reč o podršci Zapada prema Ukrajini, je krajnje maliciozno, nefer i nekorektno. Oni daju time moral i već su naoružali Ukrajinu kada je u pitanju kopneno naoružanje, ali kada je reč o avijaciji, da bi ste vi parirali ruskoj avijaciji, vi morate da dovedete bar koliko - toliko stanje, da u određenom vremenskom trenutku, imate prevlast na vazdušnom prostoru, tako da smešno je govoriti o obuci na lovcima F16, bombarderima i taj broj koji pominju, Rusija ima 300 takvih aviona i boljih od tih! - smatra Forca.

SSSR je svojevremeno obuhvatila obuku pilota i Ukrajine i Rusije, a kako Forca podseća, avioni F16 su najprodavanija vrsta aviona u svetu, uz MIG 21.

- Oni jesu dobri avioni, ali sve što je svojevremeno unapređivano, za to je potrebna dodatna obuka, tako da oni jesu i dobri piloti, ali im treba obuka, a - ističe Forca - broj aviona koji im stiže je mizeran!

03:39

DA LI ZNATE ŠTA JE TO ŠTO JE MIZERNO U POŠILJCI BORBENIH AVIONA F16 UKRAJINI?

U nastavku, pretpostavio je da ih neće slati Amerika, nego Rumunija i države bliže Ukrajini.

- Te pošiljke su taktika i borbena moralna podrška stanovništvu i vojsci da će i avijacija da se upotrebi. Međutim to može zaista da se upotrebi u bitke na nebu ali postoji opasnost od mogućnosti uvođenja susednih zemalja, a pre svega Poljske u rat - rekao je Forca.

Za Ukrajinu je najznačajniji Krim, a najveća mogućnost da uspeju je Bahmut i tuda je najbliže do protivnika, smatra Forca.

- Sada da oni napadnu na Krim, svi to očekuju! Za Ukrajinu je najznačajniji Krim, a najveća mogućnost da uspeju je Bahmut i tuda je najbliže do protivnika. Tu smo se borili i tuda kada vam je protivnik blizak, a onda se neće protivnik usuditti da gađa blizu. Svi očekuju da se Zelenski sačeka još malo, kada se stepa spusti kroz kanal od Dnjepra prema Krimu i tuda se stušti. Ako uspe da brzo približi snage, i da uđe onda je to veliki problem - kazao je Forca.

Za kraj zaključio je:

- Ukrajina nema ništa. Moguće je da im ta linija bude dosta, pa da sednu da pregovaraju, ali to sigurno neće biti brzo, znači ovo je tema za ceo ovaj vek!

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track