JEZIV SNIMAK UBISTVA U ĆELIJI: Sa lisicama na rukama uspeo da uzme pištolj i UPUCA policajca u Londonu! (VIDEO)
Foto: printscreen Profimedia/PA Images/Metropolitan Police

HOROR

JEZIV SNIMAK UBISTVA U ĆELIJI: Sa lisicama na rukama uspeo da uzme pištolj i UPUCA policajca u Londonu! (VIDEO)

Planeta -

Na suđenju za ubistvo policajca prikazan je snimak jezivog trenutka kada je revolveraš pucao u narednika Meta Ratane u pritvorskoj ćeliji i to revolverom koji je sakrio u futroli ispod pazuha. Luis De Zisa (25) optužen je za ubistvo narednika Ratane (54) u pritvorskom bloku u Krojdonu, u južnom Londonu, 25. septembra 2020. i to dok su mu bile lisice na rukama

Tužilaštvo tvrdi da je De Zisa "namerno povukao okidač četiri puta" dok su mu bile lisice na rukama, pri čemu su prvi i drugi hici pogodili narednika Ratanu, treći u zid tokom borbe sa policajcima, a četvrti samog De Zisa. Kažu da su pištolj i futrola "verovatno bili sakriveni ispod pazuha". De Zisa poriče ubistvo. Odbrana je juče na suđenju izjavila da je optuženi u vreme pucnjave patio od autizma i da "nije nameravao niti želeo da ubije narednika Ratanu, niti da mu nanese ozbiljne povrede".

Luis De Zisa
foto: printscreen Profimedia/PA Images/Metropolitan Police

Snimak koji je objavljen je skraćen na osam minuta i 47 sekundi i uključuje video s kamere na telu koji pokazuje kako policajci zaustavljaju i pretresaju De Zisa na London Roadu u ranim satima 25. septembra 2020. Zatim ga stavljaju u zadnji deo policijskog kombija i odvode u pritvorski blok. Takođe se prikazuje trenutke pre nego što je narednik Ratana, koji je imao 54 godine, smrtno pogođen nešto posle 2 sata posle ponoći.

Kako prenosi Dejli mejl, De Zisa je još uvek imao lisice na rukama kada je upucan narednik Ratana i namerno je ispalio metak u policajčeve grudi. Tužilaštvo navodi da je De Zisa pravio metke za starinski revolver koji je sakrio u futrolu i "dočepao" ga nakon što je uhapšen, vezan lisicama i strpan u policijski kombi. Tužilac Dankan Peni KC rekao je pred sudom da se na snimku vidi da je De Zisa ustao, okrenuo telo udesno i jednim pokretom privukao ruke iza leđa na desnu stranu. Takođe je naveo da je De Zisa znao da je koristio pištolj koji je radio.

„Luis De Zisa je držao pištolj u desnoj ruci. Pucao je direktno u grudi narednika Ratane", rekao je Peni sudu.

Drugi hitac, ispaljen sekundu posle prvog, pogodio je narednika Ratanu u nogu, ali nije bio smrtonosna rana, čuo je sud. Nekoliko trenutaka nakon što je ispaljena fatalna prva runda, drugi policajac je nastavio da vuče De Zisu unazad.

„U to vreme, pištolj je bio u desnoj ruci De Zisa. Istovremeno, njegova desna ruka je podignuta ka desnoj strani glave. Postupci De Zise i policajca koji se bori sa njim uticali su na to gde je pištolj bio uperen. Njihove akcije su kombinovane tako da je pištolj uperio ka levom zidu ćelije. Kada je pištolj podignut, Luis De Zisa je opalio treći put. Hitac je pogodio levi zid ćelije".

Tužilac je rekao da je policajac tada oborio De Zisu na zemlju, dok je policajka uhvatila njen sojzer i pokušala da ga dva puta ispali. U 16 sekundi nakon što je hitac pogodio zid, poroti je rečeno, De Zisa je bio na podu sa leve strane - sa pištoljem ispod sebe. Zatim se začuo prigušeni prasak, za koji tužilaštvo kaže da je bio četvrti hitac koji je naneo povrede De Zisi.

„Bilo kakvo električno naelektrisanje iz sojzera nije moglo da izazove Luisa De Zisa da ispali četvrti hitac jer se pucnjava može čuti pre sojzera", rekao je tužilac.

Poroti je danas dozvoljeno da drži pištolj i ispali iz njega. Forenzičar i balističar Entoni Miler objasnio je da je pištolj bio napunjen lažnim mecima i da je potpuno bezbedan za upotrebu u sudnici, iako je bio uperen u plafon. Miler je rekao sudu da je pregledao revolver i municiju koja je pronađena nakon incidenta.

Luis De Zisa
foto: printscreen Profimedia/PA Images/Metropolitan Police

Na pitanje tužioca Penija da li je pištolj opalio slučajno tokom njegovog testiranja, Miler je rekao da nije. Govoreći kratkim i jednostavnim rečenicama kako bi De Zisa, koji je pretrpeo oštećenje mozga nakon što ga je metak pogodio u vrat tokom incidenta, mogao da prati postupak, Miler je rekao:

"Oborio sam ga na zemlju, udario sam ga čekićem od platna i generalno sam se grubo ponašao prema njemu".

Optuženi je imao 23 godine kada se dogodila pucnjava i živeo je u stanu na farmi u Banstedu u Sariju, a kupio je pištolj, koji je bio legalan za posedovanje, jer se smatrao antikvitetom, na internetu u junu 2020.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track