"VEOMA SMO BLIZU NUKLEARNOM RATU" Dramatično upozorenje stručnjaka za hemijsko oružje: Putin je spreman da učini skoro sve
Arhivska fotografija, Foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

"VEOMA SMO BLIZU NUKLEARNOM RATU" Dramatično upozorenje stručnjaka za hemijsko oružje: Putin je spreman da učini skoro sve

Planeta -

Ako je Rusija srušila branu u hidroelektrani Кahovka, onda je jednostavno reč o terorističkom aktu terorističke države, piše za britanski "Telegraf" stručnjak za hemijsko oružje Hamiš de Breton-Gordon i upozorava na mogućnost nuklearne eskalacije.

S obzirom na to da njegova vojska propada, a da je vazduhoplovstvo zaglavljeno u svojim hangarima, čini se da je Vladimir Putin spreman da učini skoro sve kako bi zadržao već okupirane regije u Ukrajini.

Breton-Gordon navodi da je to još jedan ratni zločin koji treba dodati na rastuću listu, koja uključuje i nezakonitu deportaciju dece – što je dovelo do toga da Međunarodni krivični sud izda nalog za njegovo hapšenje.

Herson, brana
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ruska vojna motivacija iza eksplozije je jasna i očekivana. Ogromno područje zapadno od brane je "tenkovski auto-put" za Кrim, a Putin zna da će se njegove demoralisane snage verovatno srušiti pred zapadnim tenkovima "čelendžer" i "leopard". Poplava će verovatno blokirati ovu rutu na mnogo nedelja. Sama ekološka i poljoprivredna šteta biće velika, a bez struje iz hidroelektane Kahovka ili Zaporoške nuklearne elektrane, Ukrajini će neko vreme nedostajati struje.

Ova vrsta napada nije nova i može se predvideti. Breton-Gordon piše da je bio jedan od savetnika Pešmerge za hemijsko oružje u borbi protiv druge Islamske države. Tokom 2017. godine, dok je Islamska država padala u Iraku, digli su u vazduh rudnik sumpora Al Mišrak južno od Mosula. Iz taktičke perspektive ovo je imalo isti efekat kao i rušenje brane u Harkovu. Više od 400.000 tona veoma toksičnog sumpor-dioksida preplavilo je direktni prilaz nadolazećoj iračkoj vojsci. U jednom trenutku otrovni oblak je krenuo ka glavnom gradu Кurdistana Erbilu i doveo više od milion ljudi u životnu opasnost. Srećom, otrov se raspršio u visokoj atmosferi.

Ali Ukrajinci su lukavi, dodaje autor. Nema sumnje da ukrajinska vrhovna komanda očekuje takvu mogućnost i imaće brojne metode da je spreči. U ranim fazama se takođe činilo da se ruski plan možda izjalovio, jer su ruske trupe koje brane ovaj sektor navodno bile potopljene.

Zaporožje, Ukrajina
foto: Telegram/Sputnik International

"Dugoročni cilj Rusije je naoružavanje Zaporožja"

Međutim, dugoročni cilj Rusije može biti naoružavanje nuklearke Zaporožje.

- Već mesecima tvrdim da Putin ne bi ni pomislio da izazove neku vrstu incidenta u nuklearki. Ali, ako Zapad sada slegne ramenima, napravićemo veliki korak ka tome da takav incident postane užasavajuća stvarnost - piše Breton-Gordon.

Bez struje i vode u najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, šansa za topljenje reaktora i istrošenog nuklearnog goriva počinje da postaje verovatna. Putin je od početka ovog rata pretio Zapadu nuklearnim oružjem, ali čak i ako je to prazna pretnja, Zaporožje bi i dalje moglo da se koristi kao improvizovano nuklearno oružje. Neizvesno je kakva bi kontaminacija usledila ili kuda bi otišla, ali to bi bila globalna humanitarna i ekološka katastrofa.

- "Specijalna vojna operacija" je sada na samrtnoj postelji, a u maršu je samouverena, dobro obučena i opremljena ukrajinska vojska. Postaje jasnije da će ruska vojska naići na brz konvencionalni udar, a sa vođom i komandantima vojske bez morala i skrupula moramo se pripremiti za dalje nekonvencionalno nasilje. Napadi na škole i bolnice bili su predznak zla Putinovog režima, a dizanje brane je još jedan takav potez - piše Breton-Gordon.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track