Najnovije vesti

SLOVAČKA PO PUTINOVOM UKUSU: Bivši premijer Robert Fico osvojio najviše glasova, ali mu je za formiranje vlade potreban SAVEZNIK
Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

IZBORI U ISTOČNOEVROPSKOJ ČLANICI NATO utiču na pomoć ukrajini

SLOVAČKA PO PUTINOVOM UKUSU: Bivši premijer Robert Fico osvojio najviše glasova, ali mu je za formiranje vlade potreban SAVEZNIK

Planeta -

Robert Fico, bivši levičarski premijer Slovačke, uspeo je da na jučerašnjim parlamentarnim izborima porazi progresivnog rivala Mihala Šimečku nakon što se tokom kampanje zalagao za obustavu vojne pomoći Ukrajini.

Rojters navodi da će Fico sada morati da pronađe saveznike za formiranje nove vlade u Bratislavi.

Britanska agencija prenosi da su do jutros prikupljeni podaci sa 98 odsto izbornih mesta i da Ficova stranka SMER-SSD vodi sa 23,37 odsto.

Robert Fico
Robert Ficofoto: EPA/Jakub Gavlak

Liberalnoj Progresivnoj Slovačkoj (PS) pripalo je 16,86 odsto glasova, a partija HLAS, koja bi mogla da bude ključna za formiranje Ficovog kabineta, trećeplasirana je sa 15,03 odsto.

Robert Fico
foto: EPA/Martin Divisek

Navodi se da je Peter Pelegrini lider stranke HLAS i bivši Ficov kolega do sada držao otvorene opcije u pogledu budućih koalicija.

Robert Fico i Mihal Šimečka
Robert Fico i Mihal Šimečkafoto: EPA/Jakub Gavlak

Rojters ocenjuje da bi vlada Slovačke na čalu s Ficom i SMER-SSD učinila to da se ova članica NATO pridruži Mađarskoj u osporavanju koncenzusa unutar Evropske unije oko podrške Ukrajini, baš u trenutku kada ovaj blok nastoji da održi jedinstvo po pitanju protivljenja ruskoj invaziji na susednu zemlju.

Navodi se da bi to označilo i dodatno okretanje u regionu protiv političkog liberalizma, koje bi moglo da bude još više ojačano ukoliko konzarvativna stranka PiS pobedi na izborima u Poljskoj kasnije ovog meseca.

(Kurir.rs/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track