Najnovije vesti

U OVOG ČOVEKA DANAS GLEDA CEO SVET: Oglasio se Robert Fico posle pobede, evo šta je rekao o Ukrajini
Foto: AP/Darko Bandić

U OVOG ČOVEKA DANAS GLEDA CEO SVET: Oglasio se Robert Fico posle pobede, evo šta je rekao o Ukrajini

Planeta -

Robert Fico, čija je stranka SMER-SSD pobedila na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Slovačkoj, rekao je da ta zemlja ima veće probleme od "pomoći Ukrajini" i da će učiniti sve što može da započne mirovne pregovore, i dodao je da je njegov stav nepromenjen.

"Smatramo da je Ukrajina ogromna tragedija za sve. Ako SMER dobije mandat za formiranje nove vlade... učinićemo sve što možemo da što pre organizujemo mirovne pregovore", rekao je bivši slovački premijer na konferenciji.

Robert Fico, koji je tri puta bio premijer, zalagao se tokom kampanje da se prekine vojna pomoć Ukrajini. Danas je naglasio da je spreman da pomogne Ukrajini u humanitarnim pitanjima ili rekonstrukciji, ali da je stav o oružju poznat i nepromenjen.

On je rekao i da se pravac spoljne politike Slovačke neće menjati, ali da to ne znači da "ne možemo biti kritični prema nekim pitanjima".

On je rekao da će sačekati da mu predsednik da mandat za formiranje nove vlade, ocenivši da bi koalicioni pregovori mogli da traju najmanje dve nedelje. Njegova stranka dobila je 23 odsto glasova, ispred Progresivne Slovačke sa 18 odsto.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track