Najnovije vesti

OVU ŠIFRU SIGURNO NE ŽELITE DA ČUJETE TOKOM LETA AVIONOM: Šta znači kad piloti izgovore "7500"
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Ilustracija

letačko osoblje ima gomilu tajnih šifri

OVU ŠIFRU SIGURNO NE ŽELITE DA ČUJETE TOKOM LETA AVIONOM: Šta znači kad piloti izgovore "7500"

Planeta -

Osoblje na letu često koristi šifre, kako ne bi izazvali paniku među putnicima, a broj "7500" zapravo označava otmicu. Koliko god bio praktičan, let avionom takođe može biti neprijatno iskustvo. Snažna turbulencija nije jedino što može da vas iznenadi.

Prema pisanju Dejli telegrafa, osoblje ima gomilu tajnih šifri koje koriste dok komuniciraju, kako ne bi izazvali paniku među putnicima.

Kod "7500"

Pored očiglednih, poput šifre "mejdej"(eng. "upomoć"), koja ukazuje da je avion u neposrednoj opasnosti, postoji i "pan-pan" šifra, koja znači da se nešto pokvarilo. Takođe, neki od kodova su brojevi, a ne reči, a onaj koji zaista ne želite da čujete na letu je "7500", jer se koristi u slučaju otmice.

Naravno, ako ste u avionu koji je otet, postoji velika šansa da ćete saznati za to pre nego što čujete bilo kakvo pominjanje koda, koji je zapravo namenjen da upozori druge avione i kontrolu vazdušnog saobraćaja na opasnost.

Tajne šifre

Pored toga, postoji i šifra "7700" koja je opšti signal za hitne slučajeve, dok pomoću šifre "7600" pilot signalizira da je izgubio kontakt sa tornjem.

Inače, ako ste na aerodromu i čujete da neko izgovara reči "Code Adam", to znači da je dete izgubljeno na aerodromu.

Kurir.rs/Informer/Daily tepegraph

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track