Balkanska mafija gospodari kradenom nigerijskom naftom

Provaljeni

Balkanska mafija gospodari kradenom nigerijskom naftom

Planeta -
Većina prodate nafte prosleđuje kriminalnim mrežama na Balkanu, naročito u Srbiju, Bugarsku i Ukrajinu, za koje se navodi da su poznatije po krijumčarenju cigareta. Balkanske mafijaske organizacije veoma zastupljene u Nigeriji i da im nije lako ući u trag

LAGOS - Kupci oko 180.000 barela nafte, koje lopovi svakog dana ukradu u Nigeriji i prodaju, pripadaju organizovanim kriminalnim mrežama na Balkanu i u Singapuru, saopštio je bivši savetnik nigerijskog predsednika, koji je pokrenuo kampanju protiv krađe nafte.

Dele Kol, političar iz naftom bogate delte Nigera, u srcu naftne industrije u Nigeriji koja proizvodi dva miliona barela na dan, rekao je za Rojters da 90 odsto nafte bude prodato na svetskom tržištu, što pokazuju podaci naftnih kompanija i ministarstava.

"Dok lokalne kriminalne grupe kradu male količine nafte za lokalnu preradu, što je vidljivo, postoji i cela industrijska skala kradljivaca nafte u dosluhu sa političarima, vojskom, bankama na Zapadu i svetskim organizovanim kriminalom, koji najviše isušuju nigerijske izvore", rekao je Kol.

"Međunarodni kradljivci vrte ogromne količine... a najbitniji je uigrani način na koji to čine - od upada u naftovode i posedovanja šlepera, pa do informacija gde se brodovi nalaze i u kojim lukama može da se plati", objasnio je Kol.

Kol je rekao i da se većina prodate nafte prosleđuje kriminalnim mrežama na Balkanu, naročito u Srbiju, Bugarsku i Ukrajinu, za koje Rojters navodi da su poznatije po krijumčarenju cigareta. On kaže da su balkanske mafijaske organizacije veoma zastupljene u Nigeriji i da im nije lako ući u trag.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja