Novi skandal: General trošio novac na putovanja
Foto: Rojters

Ode u penziju

Novi skandal: General trošio novac na putovanja

Planeta -
Vilijam Vartd na službena putovanja 52 od 79 puta vodio i svoju suprugu i sedam puta je produžio boravak iz privatnih razloga

VAŠINGTON - Američkom generalu Vilijamu Vardu biće oduzeta jedna generalska zvezdica i moraće da nadoknadi 82.000 dolara, nakon što je ustanovljeno da je potrošio stotine hiljade dolara na skupa putovanja.Kako prenosi agencija Asošijeted pres, odluku je doneo sekretar za odbranu, pošto otkriveno da je general Vard neprimereno trošio sredstva Pentagona predviđena za putovanja, rekao je neimenovani zvaničnik ministarstva odbrane.General Vard, koji je do sada imao četiri generalske zvezdice, biće penzionisan sa tri zvezdice.Američki mediji navode da je general na službena putovanja 52 od 79 puta vodio i svoju suprugu i sedam puta je produžio boravak iz privatnih razloga.

Jednom prilikom je na Bermudima potrošio 747 dolara za jednu noć u apartmanu u hotelu, a ustanovljeno je i da je njegova supruga neovlašćeno koristila oklopna vozila.

Generalni inspektorat ministarstva odbrane utvrdio je da je general Vard tokom jednog putovanja 11 dana boravio u Vašingtonu i Atlanti sa vojnom pratnjom, iako su samo tri dana bila zbog službenih obaveza. Tada je napravljen račun od 129.000 dolara.

Vard, koji je od 2007. do 2011. godine bio smešten u bazi američke vojske u Štutgartu negirao je optužbe da je nezakonito trošio novac tokom putovanja.

Do najnovijeg skandala u američkoj vojsci došlo je samo nekoliko dana nakon što je direktor CIA Dejvid Petreus, takođe bivši vojni general, podneo ostavku na tu funkciju kada je otkriveno da je imao vanbračnu aferu.

Odmah nakon toga je ustanovljeno da je sličan slučaj bio i sa generalom Džonom Alenom, glavnokomandujućim međunarodnih snaga u Avganistanu, koji je trebalo da bude postavljen za komandanta NATO trupa u Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track