Merkelova  pred izazovom u 2013.

Merkelova pred izazovom u 2013.

Planeta -
Nemačku kancelarku čekaju izbori, a njenoj stranci CDU pada popularnost

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je više puta proglašavana jednom od najmoćnijih lidera današnjice, nalazi se pred velikim izazovom u 2013. jer su za septembar te godine zakazani savezni izbori u Nemačkoj. Brojne ankete iz 2012. pokazale su da je Merkelova mnogo manje popularna u svojoj zemlji nego ranije.

Kad bi Nemci direktno mogli da biraju kancelara, ona bi izgubila od oba svoja potencijalna „izazivača“ iz redova Socijaldemokratske partije, Franka Valtera Štajnmajera i Pjera Štajnbrika. Pretpostavlja se da je razlog za to njena ne toliko popularna politika kojom pokušava da spase evro.

Pored toga, pokazalo se da i njena stranka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) uživa sve manje podrške građana. Tako je u maju 2012. na prevremenim izborima u najmnogoljudnijoj nemačkoj pokrajini, Severnoj Rajni-Vestfaliji, CDU osvojila samo 26 odsto glasova, dok su apsolutnu većinu dobile Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i stranka Zelenih. To je bio najgori rezultat CDU na izborima u toj pokrajini od kraja Drugog svetskog rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track