Rusi voze pomoć u Siriju i evakuišu građane
Foto: Rojters

Vazdušni most

Rusi voze pomoć u Siriju i evakuišu građane

Planeta -
Moskva je dosad blokirala tri rezolucije Saveta bezbednosti UN kojima bi se pojačao pritisak na Damask radi okončanja nasilja koje je odnelo blizu 70.000 života tokom gotovo dvogodišnje pobune

MOSKVA - Rusija će poslati u Siriju dva aviona koji će isporučiti 46 tona humanitarne pomoći, a u koja će se potom ukrcati građani koji žele da napuste ovu ratom razorenu zemlju, saopštilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije.

Avioni sa šatorima, generatorima, nameštajem i 11 tona hrane doleteće u lučki grad Latakiju na severozapadu Sirije, rekla je portparolka tog ministarstva Irina Rosijus, a prenosi agencija Itar-Tas s.

U te avione će se potom ukrcati državljani iz Komonvelta nezavisnih država (CIS), regionalne grupe postsovjetskih država, kao i ruski državljani koji žele da napuste Siriju, dodala je ona, kako navodi Rojters.

Kremlj je u januaru poslao dva aviona kojima je evakuisano 77 građana iz Sirije, što je znak da se Rusija možda priprema za mogući pad sirijskog predsednika Bašara al-Asada, iako je Moskva jedan od najvećih stranih zaštitnika sirijskog režima.

Moskva je dosad blokirala tri rezolucije Saveta bezbednosti UN kojima bi se pojačao pritisak na Damask radi okončanja nasilja koje je odnelo blizu 70.000 života tokom gotovo dvogodišnje pobune.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track