MEĆAVA: U Mađarskoj 60.000 domaćinstava bez struje

Na udaru

MEĆAVA: U Mađarskoj 60.000 domaćinstava bez struje

Planeta -
Ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter proglasio je vanredno stanje, a angažovan je i operativni kontrolni štab koji koordiniše spasilačke operacije širom zemlje

BUDIMPEŠTA - Najmanje 60.000 domaćinstava, u 81 gradu na severoistoku Mađarske, ni večeras nije dobilo struju, zbog nevremena praćenog snežnom olujom i snažnim udarima vetra, koja je juče izazvala probleme u snabdevanju električnom energijom, saopštile su lokalne vlasti.

U oblasti Hajdu-Bihar, četiri mesta još nemaju struju, ali je snabdevanje vodom u njima obnovljeno, rekao je šef lokalnog komiteta za civilnu zaštitu Robert Rac i dodao da širom te oblasti struju još nema 39 gradova i sela, a vodu još četiri.

Bez struje je i dalje ukupno 129 mesta, prenela je mađarska agencija MTI.

Zbog nevremena, saobraćaj je blokiran na oko 170 puteva, prilaz do 79 mesta nije moguć, a oko 500 vozila čeka na zavejanim putevima.

Do sada je 11.535 ljudi evakuisano iz 2.970 vozila.

Ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter proglasio je vanredno stanje, a angažovan je i operativni kontrolni štab koji koordiniše spasilačke operacije širom zemlje.

Opozicioni socijalisti, Liberalna partija zelenih (LMP) i Demokratska koalicija pozvali su premijera Viktora Orbana da hitno reaguje, dok je radikalni Jobik zatražio da se šefovi agencije za upravljanje vanrednim situacijama i službe održavanja puteva razreše dužnosti.

Zbog velikog nevremena, otkazano je nekoliko događaja kojima je trebalo da se obeleži državni praznik - godišnjica revolucije protiv Habsburške monarhije 1848. godine, dok će se neki od njih održati u zatvorenim prostorima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track