ŠVEDSKA: Albanci najveći rasisti!
Foto: Washington Post

Istraživanje švedskih ekonomista

ŠVEDSKA: Albanci najveći rasisti!

Planeta -
Prema istraživanju švedskih ekonomista Niklasa Bergena i Terese Nilson, na Balkanu, po pitanju rasizma Albanija je najgora u regionu, Srbija je u sredini, a Hrvatska najtolerantnija

TIRANA - Švedski ekonomisti Niklas Bergen i Tereza Nilson pokušali su da utvrde da li ekonomske slobode čine ljude u državama širom sveta manje ili više sklonim rasizmu. Zaključak istraživanja im je da su imigracija i nacionalni identitet velika i osetljiva pitanja u većem delu Evrope, a da su "mnogi na Balkanu, možda zbog toliko godina etnički obojenih ratova, izrazili niži stepen rasne tolerancije".

Po Bergenu i Nilsonovoj, Albanija je najgora u regionu, Srbija u sredini, a Hrvatska najtolerantnija.Rad švedskih ekonomista zasnovan je na pitanjima koja se postavljaju kroz istraživanje World Values Survey, a koje već decenijama meri globalne stavove i mišljenja.Pitanje koje je postavljeno stanovnicima više od 80 država bilo je kakve ljude ne bi želeli za komšije i što je češće izbor bio odgovor "ljude druge rase", ekonomisti su tu državu stavljali u manje rasne tolerantne. Zaključak studije je da ekonomske slobode nisu povezane sa rasnom tolerancijom, ali da zato utiču na veću trpeljivost prema gej osobama. U slučaju Balkana najgore su se u ovom istraživanju pokazali stanovnici Albanije, čija je rasna tolerancija na nivou one u Egiptu. Srbija je u sredini skale zajedno sa Rumunijom i Mađarskom, a pandan je po rasnoj toleranciji Rusiji i Kini.Bolje od građana Srbije u ovom istraživanju pokazali su se stanovnici Slovenije i Bosne i Hercegovine, koji su rasno tolerantni kao Italijani, dok u Hrvatskoj prema ovim podacima nisu skloni rasizmu koliko ni u Nemačkoj i Austriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track