Najnovije vesti

SRPSKI POSLANIK: Makar me streljali neće promeniti Ustav!

SRPSKI POSLANIK: Makar me streljali neće promeniti Ustav!

Planeta
03:20h
Poslanik SNSD Slavko Jovičić rekao je da je ovo početak revolucije i promene Ustava BiH, što se nikad neće desiti

SARAJEVO - Protesti koji se održavaju ispred zgrade zajedničkih institucija BiH su političke prirode i odvijaju se pod dirigentskom palicom SDA i drugih bošnjačkih stranaka, rekli su srpski poslanici koji su od jutros blokirani u zgradi Parlamenta BiH.

Zamenik predsjedavajućeg Kluba SNSD u Parlamentu BiH Lazar Prodanović rekao je da su demonstracije nesumnjivo politički čin.

"Zahtevi koji su upućeni od demonstranta su apsolutno političke prirode i predstavljaju pritisak na delovanje poslanike. To je protiv interesa BiH, ali jedan kontinuirani dokaz da se pritiscima želi postići više od onoga što je u skladu sa ustavom", rekao je Prodanović.

Poslanik SNSD Boško Tomić izjavio je da nema sumnje da su protesti politički motivisani i da su samo još jedan u nizu pritisaka na RS i predstavnike u zajedničkim institucijama.

"Ovo je sve politički. Svi su blokirali u zgradi i niko još ne može da izađe napolje. Sednicu ne možemo da nastavimo pod ovakvim pritiskom", rekao je Tomić i naglasio da je ispred zgrade "dobro isproban scenario".

Poslanik SDS Aleksandra Pandurević ocenila je da je protest maslo bošnjačkih političkih partija i linč na poslanike iz RS. Poslanik SNSD Slavko Jovičić rekao je da smatra da protesti ispred Parlamenta nemaju veze sa donošenjem zakona o jedinstvenom matičnom broju. Jovičić je kazao da se iza svega nalazi druga pozadina, ali nije htio precizirati koja.

"Neću nikoga da optužujem i govorim ko stoji iza ovoga, ali ovo nema veze sa zakonom o JMB. Vrše pritisak iz nekih drugih razloga, da se nešto drugo prihvati, što nikad neće biti prihvaćeno. Mogu protestovati koliko hoće, ja nemam ništa protiv, ali nikoga ne smiju držati u blokadi", kazao je Jovičić.

On je dodao da protestima niko nije riješio ništa.

"Ovo je početak revolucije i promene Ustava BiH, što se nikad neće desiti, taman da mene ubiju i streljaju, ovde se to nikad neće desiti. Oni samo rade protiv BiH i ruše Parlament", kazao je Jovičić.

Poslanici SDA slobodno ulaze i izlaze iz zgrade. Žene iz SDP pridružile se protestima. Sve liči, kako kažu, na 1991..

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja