POPUSTIO: Erdogan se sastaje sa vođama protesta

Demonstranti idu kod premijera

POPUSTIO: Erdogan se sastaje sa vođama protesta

Planeta -
Demonstranti ni 11. dana protesta ne planiraju da odustanu od svojih zahteva, a premijer Erdogan upozorio ih je da će "platiti cenu" zbog demonstracija protiv njegove, deceniju duge vlade

ANKARA - Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan, sastaće se u sredu s vođama demonstranata, čiji su protesti koji traju već 11 dana uzdrmali državu, saopštio je njegov zamenik Bulent Arinč.

"(Vođe protesta) pozvale su premijera i on je pristao da se sastane s njima. Oni će razmotriti situaciju, a premijer će saslušati šta imaju da kažu", rekao je Arinč za državnu televiziju.

Erdogan će u sredu razgovarati sa predstavnicima "Taksim solidarnosti", grupe koja predstavlja aktiviste za spas parka Gezi u Istanbulu, koji su vlasti planirale da rekonstruišu, što je izazvalo talas demonstracija koje su prerasle u burne antivladine proteste.

Demonstranti ni 11. dana protesta ne planiraju da odustanu od svojih zahteva, a premijer Erdogan upozorio ih je da će "platiti cenu" zbog demonstracija protiv njegove, deceniju duge vlade.

Antivladini protesti širom Turske počeli su kada je policija pre 10 dana upotrebila suzavac i vodene topove kako bi rasterala demonstrante koji su protestovali zbog planova vlade da renovira centralni trg u Istanbulu i na mestu parka sa 600 stabala drveća izgradi tržni centar.

U nemirima, koji su kasnije prerasli u antivladine proteste širom zemlje, do sada povređeno više od 4.000 ljudi, tri osobe su poginule u sukobima, a prema Erdoganu povređeno je i više od 600 policajaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track