PROTEST: Studenti digli na noge zvaničnu Banjaluku

Policija zabranjuje okupljanje, akademci ne odustaju

PROTEST: Studenti digli na noge zvaničnu Banjaluku

Planeta -
Odnos na relaciji vlast - studenti pogoršala izjava, sada već bivšeg generalnog sekretara Dodikove stranke Rajka Vasića, koji je buduće akademske građane nazvao "kopilad"

BANJALUKA - Zvanična Banjaluka je na nogama, jer su studenti banjalučkog Univerziteta uprkos zabrani MUP-a RS najavili da će u sredu održati proteste na kojima će iskazati naraslo nezadovoljstvo prema vlasti Republike Srpske, jer se osećaju prevarenim i izmanipulisanim oko izgradnje još jednog dela smeštaja uz već postojeći studenstki dom.Studentsko nezadovoljstvo je počelo je prošle sedmice kada su studenti neočekivano kod "Studenjaka" izveli performas i tako simbolično ismejali predsednika RS Milord Dodika, kao i njegovu desnu ruku, premijerku Željku Cvijanović zbog njihovih obećanja i čestih presecanja vrpci i najavi velikih investicija u Srpskoj, koje niko osim njih ne vidi. Studenti su tada simbolično "sahranili" i povelju koju su ranije potpisali sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.Odnos na relaciji vlast, odnosno Dodik, i studenti pogoršala je izjava, sada već bivšeg, generalnog sekretara Dodikove stranke, SNSD Rajka Vasića, koji je buduće akademske građane, nazvao da su "kopilad". To ga je koštalo sekretarskog mesta u stranci , jer je Dodik bio primoran da se studentima izvini, da kaže da to nije stav SNSD i da prihvati ostavku generalnog sekretara.

Nakon toga usledilo je ogromno nezadovoljstvo kod studenata, koji su u ponedeljak odbili da se sastanu s Dodikom, poručivši mu da će izaći na proteste kako bi vlasti kazali šta o njoj misle. Studenti, koje predvodi Nikola Dronjak i Igor Macanović, najavljuju, uprkos zabrani, za danas velike proteste i to ispred zgrade republičke vlade. Komentarišući zabranu, predsednik Unije studenata Nikola Dronjak kaže da vlast može da zabrani proteste i okupljanja, ali ne mogu da zabrane nezadovoljstvo, koje će studenti u sredu pokazati na miran, kulturan i civilizovan zahtev.On je uputio poziv nezadovoljnim građanima da se sutra priključe studentima i tako pokažu vlasti šta o njoj misle. Protesti studenata najavljeni su u podne, kada će krenuti ispred studenjaka banjalučkim ulicama do zgrade vlade RS. Pojačano je prisustvo policajaca na ulici, koji budno prate na dešavanja u Studentskom domu Nikola Tesla.Podršku studentima da istraju u svojim pravima javno je dao i rektor banjalučkog univerziteta Stanko Stanić. koji ih je pozvao da na miran i civilizovan način iskažu svoje neslaganje i da nakon toga uslede pregovori o rešavanju problema koja se tiču smeštaja i studiranja banjalučkih studenata. Studentski protesti su bili i tema sinoć održane sednice izvršnog odbora Dodikovog SNSD, koji su optužili da se iza studentskih protesta krije nešto drugo, pa su poručili budućim akademcima da formiraju stranku i tako se bore za svoja prava, koja su ocenili političkim.

http://www.youtube.com/watch?v=WqyXj3HuNQs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track