OTKAZALA: Merkelova ne dolazi u Zagreb na slavlje

30. jun

OTKAZALA: Merkelova ne dolazi u Zagreb na slavlje

Planeta -
Dolazak otkazala praktično u poslednjem trenutku. Za sad nema zvaničnih potvrda o nedolasku Nemice koja se smatra najuticajnijom političarkom u svetu

ZAGREB - Nemačka kancelarka Angela Merkel neće doći u Zagreb 30. juna na svečanost povodom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, nezvanično saznaje hrvatski Dnevnik ne navodeći razloge otkazivanja posete.

Pozivajući se na izvore bliske hrvatskoj vladi, list piše da je Merkelova otkazala dolazak praktično u poslednjem trenutku.Navodi se da, za sada, nema zvaničnih potvrda o nedolasku Merkelove koja se smatra najuticajnijom političarkom u svetu.

List piše da “nema sumnje” da je njen nedolazak takođe poruka zvaničnom Zagrebu vezana za pokušaj Hrvatske da izmeni zakon kojim bi se evropski nalozi za hapšenje ograničili na razdoblje od avgusta 2002. godine.

Reč je o odredbi koja bi praktično amnestirala od izručenja bivšeg jugoslovenskog obaveštajca Josipa Perkovića Nemačkoj, koja ga sumnjiči za učešće i organizovanje više teških ubistava hrvatskih disidenata tokom komunističkog režima među kojima i ubistvo emigranta Stjepana Đurekovića.

Izmena Zakona o saradnji Hrvatske sa državama članicama EU po krivičnim pitanjima bila je na dnevnom redu Sabora prošle sedmice, ali je glasanje odloženo za petak nakon konsultacija sa predstavnicima EU.

List piše da će hrvatski premijer Zoran Milanović imati mogućnost da se s Merkelovom sretne sutra na samitu lidera EU u Briselu. To je, inače, poslednji samit na kojem je Hrvatska prisutna kao posmatrač jer će ona zvanično, od 1. jula dobiti pravo glasa u Briselu. Hrvatski mediji javili su ranije da bi nalog za Perkovićevo hapšenje u Zagreb trebalo da stigne već prvog dana njenog članstva u EU. Hrvatska, međutim, odbija Perkovićevo izručenje i traži da mu se sudi u Hrvatskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track