Slušaj vest

Kako temperature rastu, popularna letnja osveženja se vraćaju na meni – ali za jedno od njih, najpopularnije kod dece, britanski stručnjaci su izdali ozbiljno upozorenje.

Zbog nekoliko incidenata u kojima su deca završila na hitnom prijemu, predlažu zabranu konzumiranja za decu mlađu od sedam godina. Glicerol, slatka supstanca, čest je sastojak kašastih napitaka/slaši napitaka, koji se prave kombinovanjem ukusa i usitnjenog leda, a sve su popularniji u bioskopima i na plažama.

shutterstock_1976277263.jpg
Foto: Shutterstock

Agencija za standarde hrane (FSA) upozorila je da ledeni napici koji sadrže glicerol nisu pogodni za decu mlađu od sedam godina. Samo u martu, britanski lekari su okrivili ove „ledene kašaste napitke“ za seriju od 21 hospitalizacije dece kojima je bila potrebna medicinska pomoć u roku od sat vremena od konzumiranja pića.

Jedna od njih je devojčica po imenu Arla, koju je baka dovela na hitnu pomoć nakon što je „posivela“ i onesvestila se. Rekla je da je bila „20 minuta od smrti“ nakon što je popila gazirano piće na rođendanskoj zabavi prijatelja. Drugi roditelji su takođe prijavili da deca gube svest i postaju beživotna.

Glicerol, takođe nazvan E422 ili glicerin na nekim etiketama, odobren je kao aditiv za upotrebu u Evropi i proizvođači sladoleda ga godinama koriste kao zamenu za alkohol ili šećer kako bi sprečili zamrzavanje proizvoda. Jednom progutan, apsorbuje velike količine vode i šećera iz krvotoka, pre nego što ga razgrade jetra i bubrezi.

shutterstock_416554456.jpg
Foto: Shutterstock

Stručnjaci veruju da je upravo taj iznenadni gubitak vlage i šećera u krvi ono što dovodi do ozbiljne i potencijalno životno opasne reakcije kod mlađe dece. Samo jedno piće od 350 ml, veličine limenke Koka-kole, može biti dovoljno da izazove probleme kod dece mlađe od četiri godine.

"Deca su sklonija konzumiranju sladoleda koji sadrže glicerol po toplom vremenu, pa je važno da roditelji i staratelji budu svesni rizika", upozorila je prof. Suzan Džeb, predsednica FSA, prenosi Dejli mejl.