IZNERVIRANI MINISTAR: Turska nikad neće biti članica EU

Izgubio strpljenje

IZNERVIRANI MINISTAR: Turska nikad neće biti članica EU

Planeta -
Turska je započela pregovore za članstvo 60-tih godina prošlog veka, ali pristupni razgovori su pokrenuti tek 2005. i vrlo brzo su "zaglibili" zbog spora oko podeljenog Kipra koja je članica EU

LONDON/ANKARA - Turska, verovatno, nikada neće biti članica Evropske unije (EU) zbog stavova nekih država članica, izjavio je turski ministar i glavni pregovarač sa Unijom Egemen Bagiš.

"Turska će, verovatnije, pregovarati za poseban pristup tržištu EU, poput Norveške", rekao je turski ministar Bagiš.

Ministar je dodao da je njegova zemlja trpi kako zbog težnji za članstvom u EU tako i zbog (nedavnog) gubitka kandidature za organizaciju Olimpijskih igara.

"Oni (EU) treba da shvate da oni ne pogađaju mene time što me stavljaju u drugi plan. Oni nanose štetu sebi", izjavio je Bagiš.

U junu je EU navela da će "oživeti pristupne pregovore sa Turskom", ali je vrlo brzo odgodila novi krug pregovora za "najmanje četiri meseca, zbog odnosa Ankare prema protuvladinim protestima".

Nemačka i Francuska su uvek pokazivale rezerve da se omogući "velikoj muslimanskoj zemlji" od 76 miliona stanovnika da uđe u EU, jer bi kulturne razlike i njena veličina umnogome otežavale integraciju Turske.

Turska je započela pregovore za članstvo 60-tih godina prošlog veka, ali pristupni razgovori su pokrenuti tek 2005. i vrlo brzo su "zaglibili" zbog spora oko podeljenog Kipra koja je članica EU.

Istovremeno je drastično opao stepen podrške turske javnosti članstvu Turske u EU na 44 odsto u odnosu na 73 odsto koliko je ta podrška bila u 2004, navodi se u izveštaju nemačkog Maršalovog fonda objavljenog ove nedelje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track