A POSLE KIMA, KIM! Ko bi preuzeo vlast u Severnoj Koreji posle pada "nepobedivog vođe"?
Foto: Reuters

Režim straha

A POSLE KIMA, KIM! Ko bi preuzeo vlast u Severnoj Koreji posle pada "nepobedivog vođe"?

Planeta -

Lokalni list iz Seula pokrenuo je lavinu spekulacija kada je 14. marta objavljen tekst sa naslovom "Tim američkih Foka koji je pogubio Osamu bin Ladena se pridružuje vežbama u Koreji".

List je citirao neimenovani izvor iz Ministarstva odbrane Južne Koreje koji tvrdi da famozni "Foke Tim 6" stiže u Južnu Koreju kako bi učestvovali u vežbama simuliranog uklanjanja Kim Džong-Una.

Kako tenzije rastu na korejskom poluostrvu i prepucavanja Trampa i lidera Severne Koreje ne jenjavaju, zapadne sile traže novo rešenje za praktično bezizlaznu situaciju. Američka ambasadorka UN, Niki Hejli, 17. marta je izjavila kako se razmatraju "sve opcije" za rešavanje gorućeg pitanja, što je potvrdio i državni sekretar Reks Tilerson.

Foto: Thinkstock, Reuters
Foto: Thinkstock, Reuters

Jedna od glavnih misija Trampove administracije usmerena je "protiv nuklearnog i balističkog programa" Severne Koreje, a planovi se užurbano razvijaju kako bi se sankcioni obruč oko te zemlje još čvršće stegao. Pre sastanka sa kineskim predsednikom Sijem, Donald Tramp je u jednom intervjuu izjavio kako je SAD spreman da odgovori na nuklearne pretnje Kim Džong-Una, ako Kina ne pristane na pritisak Pjongjanga.

Malo je onih koji sa sigurnošću mogu da pretpostavae Trampove naredne, nepredvidive poteze, te kako će on reagovati na šesti Kimov nuklearni test koji potencijalno može ugroziti zapadnu obalu SAD-a. U tom rizičnom scenariju - nema favorita. Ali odsustvo delovanja, odnosno "strateška strpljivost" prethodne, Obamine administracije nije rešenje kada je fitilj već upaljen.

Uklanjanje Kim Džong-Una sa pozicije moći ne bi bio kraj, već početak. Generacije koje su rasle u sistemu ispiranja mozga spremne su da fanatično i do samouništenja brane svog lidera i/ili njegovu zaostavštinu, čemu možemo posvedočiti na svakoj novoj vojnoj, pa čak i civilnoj paradi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Drugi faktor, Kimove specijalne jedinice koje podsećaju na Pretorijansku gardu starih rimskih imperatora, koje je svetu otkrio na vojnoj paradi povodom rođendana svog dede, spadaju u zavidan instrument moći koji strane vojne sile nikako ne smeju potceniti, naročito ako su spremni da padaju na bajonet na treptaj "uzvišenog vođe". Upravo su oni glavna prepreka potencijalnom atentatu kakvom nije utekao Bin Laden.

Treći, i najopasniji scenario je onaj koji bi nasilno uklanjanje Kima sa vlasti potencijalno stvorilo nepredvidivu borbu za "tron" kojom bi se rivali, u najboljem slučaju međusobno uništili, a u najgorem bi upravo okinuli oroz Trećeg svetskog rata. Vakum moći u Pjongjangu bi morao da se popuni pre haosa, bez nove izbegličke krize i generala gladnih vlasti.

Ovako delikatna politička sitacija bi morala da osim Amerike uključi svaku svetsku silu na planeti, najpre Peking i Moskvu. Kineski predsednik Si Điping ne oseća preteranu naklonost prema svom problematičnom savezniku, a činjenica da je S. Koreja na sebe nabacila dres svetskog "lošeg momka" svakako ne doprinosi popravljanju odnosa ove dve države. Ako tome pridodamo da je Kim Džong-Un pobio sve svoje rođake bliske Kini, možemo zaključiti kako Kini ne bi bilo strano eventualno učestvovanje u rešavanju korejskog pitanja.

Kim i Si Đinping (Foto: Reuters)
Kim i Si Đinping (Foto: Reuters)

Kako se rešava problem ovolike magnitude? Gde naći zajednički jezik? Jedna mogućnost jeste postavljanje na vlast 21- godišnjeg sina ubijenog i prokineski orijentisanog Kim Džong-nama (brat "velikog lidera"), Kim Han-sola, koji je premlad za takvu odgovornost. On je naime, poput Kima, direktni potomak "svete loze" Baekdu. Ali treba imati u vidu da je Kim Džong-un imao samo 27 godina kada je 2011. došao na vlast.

Kim Han-sol je deo one grane porodičnog stabla koje je uvek održavalo prisne veze sa Kinom, a i s njim bi bila moguća hipotetička konfederacija, pa i reunifikacija dve Koreje. On se obrazovao u Parizu, a od skoro je dobio i mogućnost studiranja na Oksfordu. Pod stalnom je zaštitom jer je od Kine dobio upozorenje kako mu ujak sprema očevu sudbinu. U jednom itervjuu 2012. za finsku televiziju je izjavio kako bi "jednog dana voleo da se vrati i kako sanja o ujedinjenju."

Ali gde je on sad? Nakon smrti oca, mladi Han-sol je u skrivenom izgnanstvu, a predpostavka je da je sa čitavom porodicom pod zaštitom kineskih vlasti.

(nationalinterest.org/EPK)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track