ADMIRAL KUZNJECOV I PETAR VELIKI SUTRA NAPADAJU: Prva meta su bande koje ugrožavaju Alep
Foto: Profimedia

Kreće borba

ADMIRAL KUZNJECOV I PETAR VELIKI SUTRA NAPADAJU: Prva meta su bande koje ugrožavaju Alep

Planeta -

Grupa ruske vojne mornarice, na čelu sa nosačem aviona „Admiral Kuznjecov“ i teškom nuklearnom raketnom krstaricom „Petar Veliki“, priprema se da u naredna 24 sata izvede napad na borce u provinciji Alep, u okolini grada Alepa, potvrdio je za rusku „Gazetu“ izvor u Ministarstvu odbrane Rusije.

Napad uz korišćenje krstarećih raketa „kalibar“ i avijacije usmeren je protiv boraca koji se nalaze na udaljenim prilazima gradu, a ne protiv civila u stambenim četvrtima, naglašava izvor.

„Glavni zadatak avijacione grupe, zajedno sa brodovima Crnomorske flote Rusije, strateškom avijacijom i avijacijom dalekog dometa, kao i avionima iz avio-baze Hmejmim, jeste da izvede raketno-avijacione napade na udaljene prilazne pozicije banditskih formacija koje pokušavaju da prodru u Alep“, rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, tokom raketno-avijacionih napada velikih razmera planirano je da bude upotrebljeno najnovije naoružanje, među kojima su krstareće rakete „kalibar“.

Među brodovima ruske vojne mornarice, smeštenim u istočnom delu Sredozemnog mora, nema nijednog koji bi mogao da upotrebi krstareće rakete 3M-14 „kalibar-NK“. Ipak, u napadima na objekte terorista mogu da budu upotrebljene rakete „kalibar-PL“, lansirane sa podmornica.

Ranije je britanski list „Tajms“, pozivajući se na izvore u vojnoj obaveštajnoj službi, pisao da se u Sredozemnom moru nalaze tri ruske nuklearne podmornice, u čijem bi naoružanju mogle da budu rakete tog tipa.Pored toga, uređaji 3M-14 „kalibar-NK“ mogli bi da budu lansirani iz Kaspijskog mora, kao što je već bio slučaj.

Petar Veliki, Foto Reuters
Petar Veliki, Foto Reuters

Moguća je, takođe, borbena primena krstarećih raketa iz vazduha tipa X-101, koje se lansiraju sa strateških raketnih nosača „Tu-95“ i „Tu-160“.

Sada se završava utvrđivanje oblasti u kojima se gomilaju terorističke oružane formacije i u kojima se nalaze kampovi za obuku i baze za snabdevanje, objasnio je izvor. Zbog toga je u Siriji znatno povećana grupacija ruskih obaveštajnih sredstava, među kojima su bespilotne letelice i radari.

Za prikupljanje podataka aktivno se koristi i orbitalna kosmička grupacija. Za poslednje dve sedmice borci su u nekoliko navrata pokušali da prodru u Alep iz zapadnog i jugozapadnog pravca. U napadima je učestvovalo više od 2.000 terorista, uz podršku nekoliko desetina tenkova, oklopnih mašina i džihad-mobila sa samoubicama.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track