ALARMANTNO: Džihadisti koriste hemijsko oružje, a niko ne zna odakle im!
Foto: Shutter

Eksperti zbunjeni

ALARMANTNO: Džihadisti koriste hemijsko oružje, a niko ne zna odakle im!

Planeta -
Borci Islamske države prošle godine napali su kurdske snage iperitom, hemijskim oružjem koje se na prostoru Iraka nije koristilo još od vremena Sadama Huseina

Ova vest stiže iz diplomatskih izvora nakon što su iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja laboratorijskim testovima dokazali da su džihadisti koristili opasne supstance. Testovi su urađeni nakon što je kurdskim vojnicima pozlilo tokom borbe s ISIS-ovim militantima nedaleko od Erbila.

Iz Agencije su međutim odbili da potvrde da su džihadisti koristili iperit , ali anonimni izvor je za Reuters rekao da su upravo oni glavni krivci. Ovo je prvi slučaj korišćenja iperita u Iraku, a u Siriji se identična situacija dogodila se prošle godine.

Međutim, sada se postavlja pitanje kako su džihadisti uopše došli do hemijskog oružja, jer su gotovo sve zalihe Sadamovog hemijskog oružja uništene za vreme američke okupacije. Što se tiče Sirije, situacija je slična - kompletno hemijsko oružje je pod međunarodnom kontrolom posle napada sarinom na predgrađe Damaska 2013. godine za koji se veruje da je izveden od strane Asadove vojske.

Dakle, eksperti veruju da postoje samo dve mogućnosti - ili su iperit ukrali iz neprijavljenih zaliha sirijske vojske ili postoji mogućnost da su ga džihadisti sami proizveli.

Iperit je inače hemijsko oružje koji je bilo korišćenoo još u Prvom svetskom ratu i uzrokuje trajna oštećenja očiju, kože, pluća...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track