AMERI HOĆE DA ZAUSTAVE KIMA: Vojno rešenje za Severnu Koreju biće tragedija nezamislivih razmera
Foto: Fonet, Reuters

Matis upozorava

AMERI HOĆE DA ZAUSTAVE KIMA: Vojno rešenje za Severnu Koreju biće tragedija nezamislivih razmera

Planeta -

Američki ministar odbrane Džejms Matis rekao je u da bi svako vojno rešenje severnokorejske krize bila "tragedija nezamislivih razmera" te da Vašington radi na međunarodnom planu da se pronađe diplomatsko rešenje.

Severna Koreja odbila je sve pozive da zaustavi svoj nuklearni program, čak i od Kine, njenog dugogodišnjeg saveznika, nazivajući ga legitimnom samoobranom.

Ona radi na razvoju nuklearnih projektila sposobnih da pogode američko kopno a stručnjaci kažu da je test novog projektila u nedelju bio još jedan važan korak u tu svrhu.

"I dalje ćemo raditi na tom problemu", rekao je Matis na konferenciji za novinare u Pentagonu.

"Krene li ka vojnom rešenju, biće to tragedija nezamislivih razmera. Stoga su naši napori usmereni na to da sarađujemo s UN, Kinom, Japanom i Južnom Korejom kako bismo pronašli izlaz iz ove situacije", istakao je Matis.

Ta je primedba jedan od najjasnijih znakova da će administracija Donalda Trampa iskoristiti sve alternative pre nego što se okrene vojnoj akciji protiv Severne Koreje.

SAD, koji je zbog rastuće nuklearne pretnje u Južnoj Koreji rasporedio 28.500 svojih vojnika, pozvao je Kinu da učini više kako bi se zaustavila Severna Koreja.

(dnevnik.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 11 THAAD - novo oružje američke mobilne protivraketne odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track